Gebelikte trimesterlere göre üriner inkontinans, etkileyen faktörler ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Factors of urinary incontinence on pregnancy and quality of life of pregnant women
  1. Tez No: 559409
  2. Yazar: CEMRE GÖKALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA OKUMUŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, gebelik, yaşam kalitesi, hemşirelik, Urinary Incontinence, pregnancy, quality of life, nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışma gebelikte trimesterlere göre üriner inkontinans (Üİ), etkileyen faktörler ve yaşam kalitesinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Polikliniklerine rutin gebelik takibi için başvuran ikinci trimesterden 75, üçüncü trimesterden 120 olmak üzere toplam 195 üriner inkontinanslı gebe dâhil edilmiştir. Gebelerin trimesterlerine göre sosyodemografik, obstetrik özellikler ve Üİ'ye hazırlayıcı faktörler incelenmiş, idrar kaçırma sıklığı, miktarı ve durumlarını incelemek için İdrar Kaçırma Sorgulama Formu (ICIQ-SF), yaşam kalitesine etkisini değerlendirmek için ise İnkontinans Yaşam Kalitesi Değerlendirme Formu (I-QOL) kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS 22.0 programına girilmiş, verilerin istatistiksel karşılaştırması için Student t, Ki-kare, Fisher exact test, Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: İkinci ve üçüncü trimesterde sırasıyla en sık öksürürken/hapşırırken (%80- 69,2), daha sonra tuvalete yetişemeden (%24- 34,2) idrar kaçırma durumları yaşanmıştır. Yaşam kalitesi toplam puanları ikinci trimesterde 79,45 ± 15,80, üçüncü trimesterde 79,81 ± 16,92 puandır. İkinci trimesterde multiparların primiparlara göre idrar kaçırma sıklığındaki artış istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,01; p0,05). Sonuç: Gebelikte trimesterlere göre Üİ'nin yaşam kalitesine etkisi benzerdir. Parite, ikinci trimesterde Üİ sıklığını arttıran bir faktördür. Sık ve çok miktarda idrar kaçırma gebelerin yaşam kalitesini bozar. Hemşireler gebeliğin Üİ oluşumu açısından riskli bir dönem olduğunun farkında olmalı ve gebeleri bu konuda bilinçlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was investigate urinary incontinence (UI), affecting factors and quality of life (QOL) compared to trimesters during pregnancy. Methods: A total of 195 pregnant women with UI, 75 from second trimester and 120 from third trimester who applied to obstetrics clinics of two hospitals for routine pregnancy follow-up were included in the study. Sociodemographic, obstetric characteristics and the factors that prepare for UI were examined according to trimesters of pregnant women. ICIQ-SF and I-QOL forms were used to evaluate UI and QOL. Data were entered into SPSS 22.0 program, Student's t, Chi-square, Fisher exact test, Mann Whitney U test were used. Results: In second and third trimesters, most common situation was UI while coughing / sneezing (80-69.2%), and then not being able to reach the toilet (24-34.2%). Total QOL scores were 79.45 ± 15.80 in the second trimester and 79.81 ± 16.92 in third trimester. The increase incidence of UI in second trimester compared to primipara was statistically significant (p=0.01; p 0.05). Conclusion: The effect of UI on the QOL was similar in pregnancy compared to trimesters. Parity is a factor that increases the frequency of UI in the second trimester. Frequent and large amounts of UI impair the QOL of pregnant women. Nurses should be aware that pregnancy is a risky period for UI and should raise awareness of pregnant women.