Âşık Cemal Hakiroğlu'nun hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
A study on Aşik Cemal Hakiroğlu's life, performance and poems
  1. Tez No: 559475
  2. Yazar: ZÜBEYDE ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemal Hakiroğlu, Âşık, Âşık Şiiri, Zâkirlik, Cemal Hakiroğlu, Âşık, Âşık Poetry, Zâkkirlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Âşık edebiyatının geçmişi Sözlü Edebiyat Dönemine kadar uzanmaktadır. Âşık edebiyatı, ozan-baksı kültürünün bir devamı olarak xv.yüzyılın sonlarında ortaya çıkmış ve âşıklar tarafından günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Âşıklık geleneğinin yaşatılmasında ve devam ettirilmesinde önemli bir geçmişe sahip olan Tokat'ta doğup büyüyen Âşık Cemal Hakiroğlu, günümüzde bu geleneği devam ettirmeye çalışan âşıklarımızdandır. Âşık, hem içerisinde bulunduğu Alevi-Bektaşi kültürünün hem de elektronik ortamın vermiş olduğu imkanları kullanıp zâkirlik ve âşıklık geleneğini birlikte icra ederek bu kültüre katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmada, Âşık Cemal Hakiroğlu'nun hayatı ve sanatı değerlendirilmiş, doksan sekiz şiiri yapısal ve içerik olarak incelenmiştir. Âşığın incelenen şiirlerinin biçimsel yapısı bir tabloda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The history of Minstrel Literature extends back to the Oral Literature Period. Minstrel Literature emerged as a continuation of poet-bakhshi culture at the end of the fifteenth century and it continued to exist to the present day by poets. Âşık Cemal Hakiroğlu who was born and raised in Tokat, who has an important effect in the existence and continuation of Minstrel tradition, is one of the poets who is trying to continue this tradition. Using both the power of Alaouite-Bektashi culture and the opportunities of the electronic environment, he tries to contribute to this culture by performing together the tradition of zâkkirlik and Minstrel. In this study, the life and the art of Cemal Hakiroğlu were evaluated and his ninety-eight poems were studied structurally and contextually. The formal structure of these poems is presented as a chart.