Eleştirel okuma tasviri bibliyografyası
Critical reading descriptive bibliography
- Tez No: 559502
- Danışmanlar: PROF. MUSA ÇİFCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Eğitim ve Öğretim, Bibliography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Okuma, Tasviri Bibliyografya, Bibliyometri, Critical Reading, Descriptive, Bibliography, Bibliometrics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmada 1989-2017 yılları arasında Türkiye'de eleştirel okuma ile ilgili yapılmış olan tez, makale ve kitap çalışmaları incelenmiştir. Tasviri bibliyografya ile bu alanda çalışma yapmak isteyen kişilere, bilgilere ulaşma ve zaman açısından kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Literatür taraması sonucunda 30 tane makale, 24 tane tez ve 5 tane kitaba ulaşılmıştır. Ulaşılan çalışmalar künye, amaç, yöntem, sonuç ve anahtar kelimeler şeklinde ele alınarak incelenmiştir. İncelenen bazı çalışmalarda daha detaylı bilgiler verebilmek için alıntılar yapılmıştır. Çalışmada incelenen eserler, eleştirel okuma konusunda ülkemizde yeterli sayıda çalışma yapılmadığı, gelişen dünya şartlarında eleştirel okumanın gerekliliğinden dolayı bu alanla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, studies over dissertation, article, and book studies, related to critical reading have been practiced the years between 1989-2017 in Turkey. It is thought that it makes it easy in terms of reading information and time for people who want to study in this field with descriptive bibliography. Descriptive survey method is used in this study. As a result of literature survey, 30 articles, 24 dissertations and 5 book sare reached. These works are described as colophon, aim, method, result and keywords. Some of examined studies have been quoted in order to give more detailed information. This study reaches the result that in our country there is not enough works related to critical reading and there sult that more works should be done related to this field because of the necessity of critical reading in the developing world conditions.