An examination of the relationship between perceived parenting styles and self-compassion in Armenian group
Ermeni grubunda algılanan ebeveyn stilleri ile öz-şefkat arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 559507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Stilleri, Öz-Şefkat, Parenting Styles, Self-Compassion
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Öz-şefkatin genel olarak iyi hissetme durumu için önemini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıca araştırmalar öz-şefkat özelliğinin bireyin içinde büyüdüğü ortamdan da etkilendiğini göstermektedir. Bu tez, bireyin içinde büyüdüğü ebeveyn stilleri ile erişkinlikteki öz-şefkat düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan 455 Ermeni birey oluşturmaktadır. 162 (% 35.6) ve 293 kadın (% 64.4) araştırmaya katılmıştır. Örneklemin ortalama yaşı 34.86 (SS = 11.87) dır ve 12 ile 68 yaş aralığındadır. Katılımcılara Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği ve Öz-Şefkat Ölçeği'ne ek olarak Demografik Bilgiler Formu, uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre demokratik ebeveyn tutumunun daha yüksek düzeyde öz-şefkat ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, otoriter ve koruyucu ebeveyn tutumunun daha düşük düzeyde öz-şefkat ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ebeveyn tutumu ve öz-şefkat arasındaki ilişki için gelecekteki araştırma yönleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There appear studies showing the importance of self-compassion on overall well-being. Research studies also suggest that this trait of self-compassion is affected by the environment in which an individual grew up. The present thesis examined the relationship between parenting styles in which an individual was raised and their self-compassion level in adulthood. The sample of the current study is composed of 455 Armenian individuals residing in Turkey. 162 male (35.6 %) and 293 female (64.4 %) volunteered to participate in the study. The mean age of the sample was 34.86 (SD = 11.87) and it was ranged between 12 and 68 years old. Participants were administered Demographic Information Form besides Perceived Parental Attitude Scale, and Self-Compassion Scale. Results of correlation analysis showed that democratic parenting style is associated with higher levels of self-compassion. Nevertheless, authoritarian and protective parenting styles were found to be related to lower levels of self-compassion. The two parenting styles considered to negatively influence children. Future research directions for the relationship between parenting styles and self-compassion are discussed.