8. sınıf öğrencilerinde algılanan anne baba tutumları ile sınav kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between perceived parental attitudes and test anxiety among 8th grade students
  1. Tez No: 989906
  2. Yazar: REYHAN NOYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRA KEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Ana-baba tutumu, Sınav kaygısı, Perceived parenting styles, Parents attitude, Test anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 8. sınıf öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumları ile sınav kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılandırılan çalışmada, İstanbul ili Eyüpsultan ilçesindeki 10 devlet ortaokulunda öğrenim gören toplam 318 öğrenci örnekleme dâhil edilmiştir. Veriler; Veli Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Anne-Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ) ve Westside Sınav Kaygısı Ölçeği (WSKÖ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiş, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek sınav kaygısı yaşadığı bulunmuştur. Ayrıca ebeveyn birlikteliği olmayan bireylerde denetleme boyutu puanlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Korelasyon analizinde, sınav kaygısı ile kabul-ilgi ve psikolojik özerklik boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Çoklu regresyon analizinde, sadece psikolojik özerklik boyutunun sınav kaygısının anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular, öğrencilerin sınav kaygısı ile ebeveynlerinden algıladıkları psikolojik özerklik ve kabul düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, mevcut alanyazında yer alan çalışmalarla paralellik göstermekte; özellikle demokratik ebeveyn tutumlarının ve psikolojik destekleyici yaklaşımların sınav kaygısını azaltıcı etkisinin daha önceki araştırmalarla da desteklendiği görülmektedir. Çalışma, bu bağlamda sınav kaygısını etkileyen psikososyal etmenlerin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Bulgular doğrultusunda; öğrencilerin sınav kaygısının azaltılmasına yönelik rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi, ebeveynlere yönelik bilinçlendirme programlarının yaygınlaştırılması ve öğretmenlerin de ailelerle iş birliği içinde çalışmasının önem taşıdığı söylenebilir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarına daha fazla psikolojik özerklik ve kabul sağlayacak yaklaşımlar geliştirmeleri, öğrencilerin sınav kaygısı ile daha etkili baş etmelerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between perceived parenting styles and test anxiety levels among 8th grade students. The research was designed within the framework of the relational survey model, one of the quantitative research methods, and the sample consisted of 318 students studying in 10 public secondary schools in Eyüpsultan district of Istanbul during the 2024–2025 academic year. Data were collected through the Parental Consent Form, Demographic Information Form, Parental Attitude Scale (PAS), and Westside Test Anxiety Scale (WTAS). The collected data were analyzed using SPSS 25.0, and independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression tests were conducted. The results revealed that female students experienced significantly higher levels of test anxiety compared to male students. In addition, students without parental unity were found to have lower scores on the supervision dimension. Correlation analysis showed significant negative relationships between test anxiety and the dimensions of acceptance-interest and psychological autonomy. Multiple regression analysis indicated that only the psychological autonomy dimension was a significant predictor of test anxiety. No significant differences were found in test anxiety levels according to different types of parental attitudes. These findings demonstrate that students' test anxiety is significantly associated with the psychological autonomy and acceptance they perceive from their parents. The results are consistent with previous studies in the literature, showing that democratic parenting styles and psychologically supportive approaches have a reducing effect on test anxiety. In this regard, the study contributes to the understanding of psychosocial factors influencing test anxiety. Based on the findings, it can be suggested that strengthening guidance and counseling services, expanding parental awareness programs, and encouraging teachers to collaborate with families are crucial steps in reducing students' test anxiety. Furthermore, parents adopting approaches that provide greater psychological autonomy and acceptance may help students cope more effectively with test anxiety.