Algılanan ebeveynlik biçimleri ile yeme tutumları ve yeme davranışları arasındaki ilişkide kişiler arası bilişsel çarpıtmaların aracı rolü: Orta yaşlı yetişkinlerde bir inceleme
The mediator role of interpersonal cognitive distortions between the relation of perceived parenting styles and eating attitudes and eating behaviors: An examination in middle aged women
  1. Tez No: 646373
  2. Yazar: MERT AÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Yeme tutumları ve yeme davranışları, Kişiler arası bilişsel çarpıtmalar, Orta yaşlı kadınlar, Perceived parenting styles, Eating attitudes and eating behaviors, Interpersonal cognitive distortions, Middle aged women
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta yaşlı kadınlarda algılanan ebeveynlik biçimleri ile yeme tutumları ve yeme davranışları arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide kişiler arası bilişsel çarpıtmaların aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Manisa illerinde yaşayan, 38-62 yaş aralığında yer alan kadın katılımcılar oluşturmaktadır. Araştırmada, kişisel bilgi formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği Young Ebeveynlik Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri ve Kişiler Arası İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Bulgular, kişinin depresif belirtileri, beden kitle indeksi ve kilosu kontrol edildiğinde“koşullu/başarı odaklı”ve“değişime kapalı/duygularını bastıran”ebeveynlik puanlarının yeme tutumları ve yeme davranışları puanını yordadığını göstermiştir. Ayrıca bulgular, algılanan“koşullu\başarı odaklı”ebeveynlik puanları ile yeme tutumları ve yeme davranışları puanı arasındaki ilişkide kişiler arası ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ölçeği toplam puanının ve ölçeğin alt boyutlarından“gerçekçi olmayan ilişki beklentisi”ve“zihin okuma”puanlarının aracı rolü olduğuna işaret etmektedir. Araştırmanın bulguları var olan literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relation between perceived parenting styles and the eating attitudes and eating behaviors and to research the role of interpersonal cognitive distortions in this relationship. The sample of this research consisted of the middle aged women who are from 38 years to 62 years old and live in Istanbul, Kocaeli, Izmir and Manisa. The Personal information form, Eating Disorder Examination Questionnaire Young Parenting Inventory Beck Depression Inventory and Interpersonal Cognitive Distortions Scale are used to collect data. The results have shown that when the depressive symptoms, body mass index and the weight of participants are controlled, scores of the“conditional/success-focused”and the“restricted/emotionally inhibited”parenting have predicted score of the eating attitudes and eating behaviors. Besides, the results indicate that there is a mediator role of Interpersonal Cognitive Distortions Scale total score and scores of the two of its sub-dimensions which are“unrealistic relationship expectation”and“mind reading”, between the perceived“conditional/success focused”parenting and score of the eating attitudes/behaviors. The results of the research have been discussed in the consideration of the existed literature.