The relationship between the Turkish govemment and the humanitarian international non governmental organizations between 2011-2019
Türk hükümeti ile insani yardımlaşma uluslararası sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişki 2011-2019
- Tez No: 559530
- Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Turkish Government, Humanitarian INGOs, Refugees, security, cooperation paradigms, Syrian Crisis2011
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, Türk Hükümeti ile Suriye krizinin başlamasından sonra Türkiye sınırları için faaliyet göstermeye başlayan uluslararası insani yardım kuruluşları arasındaki ilişki dinamiklerini anlamayı ve Türkiye'deki durumla tamamen farklı olan HINGOs (sivil uluslararası insani yardım kuruluşları) konseptini getirmeyi amaçlamaktadır. Bu iki taraf arasındaki belirsiz ilişkiler, şartların malum hassasiyeti, Türk Hükümeti'nin uluslararası insani yardım kuruluşlarına karşı şüpheci bakış açısı, bu kuruluşların hükümetin sınırlamaları ve bu alandaki tecrübe eksiklikleri yüzünden karşılaştıkları zorluklar nedeniyle araştırmacılar tarafından ele alınamadı.Bu araştırma yöntem olarak nitelik temelli olup, araştırma konusuyla direk ilişkili olan üst düzey hükümet yetkilileriyle ve Türk Hükümeti'nin farklı kurumları ile direk ilişkileri olan uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan röportajlarla oluşturulmuştur. Bu röportajlar taraflar arasındaki yanlış anlaşılmaları, ilişki kopukluklarını ve özellikle 2016 yılında yaşanan darbe girişiminin ardından ortaya çıkan yasal belirsizliklerle beraber yaşanan zorlukları ve iş birliği fırsatlarını anlamayı amaçlamaktadır.Ulaşılan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir; Türk Hükümeti insani krizlerle baş etme hususunda tecrübe eksikliği yaşadığını ve hala yaşamakta olduğunu kabul ediyor. Dolayısıyla uluslararası insani yardım kuruluşları Türk Hükümeti ile iş birliği yapmanın zor olduğunu belirtiyorlar. Sistemsel yaklaşım eksiliği ve iki taraf arasındaki ilişkileri etkili bir şekilde organize edebilecek bir uzman birimin yokluğu tarafların iş birliği içinde çalışamamasına neden olan ilişki kopukluklarının arkasındaki temel sebepleri oluşturuyor.Bu çalışmayla ortaya konan öneriler, ilişki dinamiklerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak bir iş birliği örneğiyle ilişki kopukluklarını gidermek ve insani çalışmalara daha fazla alan sağlamayı içermektedir. Böylelikle Türkiye'nin insani yardım faaliyetleri yürüten ülkeler arasındaki derecesi yükseltilebilir. Anhatar Kelimeler:Türk Hükümeti, Yabancı İnsani Yardım Kuruluşları,Suriye savaşı 2011, Mülteciler,Türk Vatan Güvenliği, 2016 askeri darbe girişimleri başarısız oldu.
Özet (Çeviri)
The relationship between the Turkish government and HINGOs has been and still full of tensions, misperceptions, lack of trust and many other gaps that started with the beginning of the Syrian refugee's influx to the country following the conflict in Syria back in 2011.Until today the relationship status between both actors still missing the cooperative basis in which the relationship dynamics should rely on in this context. this research aims at understanding the relationship dynamics between the Turkish government and international foreign humanitarian aid providers who started to operate in the Turkish territories with the beginning of the Syrian crisis, bringing in a completely new concept to the Turkish context, which is the HINGOs sector or in other words the foreign humanitarian aid actors. This vague mysterious relationship was not tackled by scholar's due to the sensitivity of its obvious circumstances, the Turkish government's suspicious perception of HINGOs and the operational challenges faced by HINGOs because of the governments restrictions and lack of experience in dealing with the humanitarian sector. The research is qualitative based in terms of methodology, where set of unstructured interviews were conducted with high level government representatives related directly to the researched subject, and with HINGOs representatives who liaise directly with Turkish government's different institutes for operational, and policy discussions purposes. The interviews aimed at understanding the mutual misperception, relational gap, after the failed military coup of 2016's policy confusions, challenges and cooperation opportunities. The main findings emphasize that the Turkish government acknowledge the fact that they lacked and still lack experience in dealing with the humanitarian crisis. There is no systematic approach or specialized department that efficiently organizes the relationship between both actors until today, this is the main reason behind the huge relational gaps facing HINGOs and the Turkish Government in working cooperatively. The main recommendations in this research includes a suggested paradigm of cooperation that will contribute to enhancing the relationship dynamics, bridge the gaps and support the humanitarian space. Hence increase Turkey's ranking amongst the countries piloting humanitarian work in later stages.