Tahrim Suresi bağlamında Ehl-i Sünnet ve Şia tefsir ekollerinin karşılaştırılması
Comparison of Ahl al-Sunnah and Shia tafsir schools in the context of Surah Tahrim
- Tez No: 559539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Yorum, Ekol, Ehl-i Sünnet, Şîa, Tahrim Suresi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
“Tahrim Suresi Bağlamında Ehl-i Sünnet ve Şia Tefsir Ekollerinin Karşılaştırılması”başlıklı bu çalışmamızın konusu iki ekolün doğuşu, tefsirdeki yöntemleri ve Kur'ân yorumlarını karşılaştırmadan ibarettir. Çalışmamız giriş, üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Özetle belirtecek olursak çalışmamızın birinci bölümünde, ekollerin doğuşu, amaçları, tefsirdeki yöntemleri, önemli müfessirler ve eserleri tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu bölümde firâk, tabakât ve ricâl eserleri temel kaynak mesabesindedir. İkinci bölümde Tahrim Suresi hakkında genel bilgiler aktarılmış, sebeb-i nüzul rivayetleri nakledilmiştir. Daha sonra ilk bölümde tanıtılan müfessirlerin eserlerinden istifade edilerek ekollerin Tahrim Suresi ayetlerini nasıl tefsir ettikleri incelenmiştir. Ayetler belirli pasajlar halinde teker teker ele alınarak yorumlar aktarılmaya çalışılmıştır. Karşılaştırma metodu kullanıldığı için bu bölümde ilgili müfessirlerin yorumları haricinde bir değerlendirme yapılmamış verilerin sunulmasıyla yetinilmiştir. Üçüncü bölümde elde edilen veriler değerlendirilmiş, ideolojik bakışın tefsir yorumuna etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise, elde edilen bilgiler değerlendirilerek bazı tespitler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study“Comparison of Ahl al-Sunnah and Shia tafsir schools in the context of Surah Tahrim”shows the comparison of the births of two schools, their methods in commentary and the interpretations of the Qur'an. Our study consists of introduction, three parts, conclusion and bibliography. Overall, this work attempts to introduce the births of the schools, their aims and methods in the interpretation of the Qur'an, important commentators and their works. The works of the sects (firak), biography (tabakât) and people (ricâl) are presented as the main sources in this section. In the second chapter, general information regarding Surah Tahrim is given and shan-i nuzul (occasion of revelation) is narrated. In this respect, it has been analyzed how the schools interpreted the verses of Surah Tahrim considering the works of the commentators introduced in the first chapter. The interpretations are conveyed by addressing the verses individually in specific passages. As the comparison method is used, in this section firstly the interpretations of the related commentators are explained. After that, the data obtained has been reviewed to reveal the effect of ideological view on the commentary. In conclusion, it is aimed to present some findings based on the evaluation of the information obtained. Key Worlds: at-Tafsir, Interpratation, School, Ahl al-Sunnah, Shia, Surah Tahrim