اعتبار المآل في القرآن الكريم سورة الأحزاب أنموذجًا
Kur'an Kerim'de insan davranışınını sonuçları açısında değerlendirilmesi: Ahzab Sûresi örneği
- Tez No: 900338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İtibaru'l meal, Ahzab Suresi, makasıd, usül kaideleri, tefsir, consideration of fate, Surat al-Ahzab, purposes, fundamentalist rules, interpretation
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
İtibaru'l meal terim olarak ilk defa İmam Şâtibi ile ortaya çıkmıştır. Konuya dair çeşitli bilgileri toplayarak önemini ortaya koymuş ve bunun üzerine önemli usül kaideleri inşa etmiştir. Birçok alim ve araştırmacı da nevazil ve yeni ortaya çıkan durumlar için hüküm ortaya koymak için bu usulü ayetlerle desteklemişlerdir. Ancak bu konu, bir surenin tamamı bağlamında ele alınmamıştır. Bu çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. İtibaru'l meal'i usül olarak tarif eden, usül kaidelerini ve makasıdı Kur'an-ı Kerim'in tefsiriyle açıklayan teorik bölüm ile Ahzab Suresi'nin tamamında surenin bazı anlam ve makasıdı üzerine eğilerek İtibaru'l meal'i araştıran ve ortaya koyan uygulamalı bölüm. Çalışmanın sonunda, İtibaru'l meal'in, hüküm verilirken fiilin sonucuna bakılması olduğu, Şeriat'ın akla uygunluğu ve hikmetiyle alakalı usül kaidelerinin olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'in hükümleri, akaidi, ahlakı ve kıssaları büyük hikmet ve maksatlara sahiptir. Makasıd ilmiyle ilgilenen alimler bunları ortaya koymuş ve bunların ışığında Kur'an-ı Kerim'i tefsir etmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'deki makasıdullahı açıklamaya önem vermek, hükümlerindeki itibaru'l meali incelemek, evlat edinme ve zıharın haram kılınması, örtünmenin farziyeti ve Ahzab Suresi'nde geçen diğer benzeri konularda teşrideki maslahat yönlerini açıkça ortaya koymakta, insanların kafa karışıklığını giderip Allah'a mutmain bir şekilde ibadet etmelerini sağlamaktadır. Çalışma, bu hususlar ile Kur'an-ı Kerim'in tefsirinde açık ve büyük bir etkisi olan usül kaidelerini de ortaya koymaktadır. Bu usül kaideleri, lafızların anlamları ve delaletlerini birleştirmiş, hikmetlerini ve istinbatlarını ortaya koymuş, makasıdullahı korumak için müfessiri ve müctehidi sınırlandırmış, Kur'an-ı Kerim'deki lafızların anlamlarının, suistimal edilmekten ve tahrif edilmekten korunması konusunda yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The consideration of fate as a term appeared with Imam Al-Shatibi, where he gathered his diaspora and highlighted its importance, and built on its important fundamental principles, and scholars and researchers have tracked a large group of verses that confirm this origin; to decide jurisprudential rulings for calamities and developments, and the fate in a complete surah was not extrapolated. This study came in two parts; the theoretical part dealt with the definition fundamentally in terms of the tense, and explained the relationship of fundamental rules and purposes with the interpretation of the Qur'an, and the applied part that traced and deduced the tense in the verses of Surat Al-Ahzab in its entirety, with a meandering to some of the intentions and meanings of the surah. The study concluded that considering the fate; It is looking at the consequence of the act when the judgment is applied to it, and it has fundamental rules related to the reasonableness of the Sharia and its wisdom. As the study showed that all the provisions of the Holy Qur'an, beliefs, morals, stories, and so on, have great intentions and wisdom, the scholars of intentions were interested in highlighting them. The interpretation of the Qur'an in its light, so the interest in clarifying the purposes of Allah from His words, and considering the consequences of His rulings; clearly shows the face of interests in his legislation; such as the interests of his prohibition of adoption, zihar, and his legislation of the veil, and other than what was mentioned in Surat Al-Ahzab, and the study clarified it, as it removes confusion and confusion among people, and makes them worship Allah with insight and reassurance. The study also showed that the fundamentalist rules have a clear and great impact in the interpretation of the Qur'an, where it combined the understanding of words and their meanings, highlighting wisdom and deducing it, so the interpreter was bound by rules; to preserve what Allah wants, and helped preserve the words of the Qur'an from tampering and distortion.