Uzunçayır Baraj Gölü fitoplankton tür kompozisyonu ve fiziko-kimyasal parametrelerin belirlenmesi
Uzunçayır Dam Lake phytoplankton type composition and determination of physical-chemical parameters
  1. Tez No: 559568
  2. Yazar: SELAHATTİN GÜRÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Uzunçayır Baraj Gölü, fitoplankton, su kalitesi, Uzunçayır Dam Lake, Phytoplankton, Water Quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Uzunçayır Baraj Gölü fitoplankton dağılımı ve bazı fiziko-kimyasal parametreleri, Nisan 2017 - Mart 2018 tarihleri arasında araştırma alanı olarak seçilen Uzunçayır Baraj Gölünde (Tunceli) belirlenmiş olan yedi istasyon da incelenmiştir. Araştırma süresince Uzunçayır Baraj Göl'ü yüzey sularında yıl boyu alınan parametrelerin ortalama değerleri; sıcaklık için 13,2 ºC, pH 8,5 çözünmüş oksijen miktarı 11.1 mg/l olarak, toplam azot miktarı 1.13 olarak, toplam fosfor miktarı 0.007 mg P/L, olarak elektriksel iletkenlik 304 ms/cm, klorofil-a 1,1 mg /L ve seki disk derinliği 2,3 m olarak hesaplanmıştır. Uzunçayır Baraj Gölü'nde Çalışma süresince; tüm istasyonlarda fitoplankton olarak; Bacillariophyta (72 takson), Charophyta (6 takson), Chlorophyta (18 takson), Chrysophyta (3 takson), Cyanophyta (15 takson), Dinophyta (13 takson) ve Euglonozoa (8) olmak üzere toplam 135 takson kaydedilmiştir. Çalışma sırasında örnekler yüzeyden plankton kepçesiyle alınmış, fitoplankton topluluklarının aylık durumları izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The phytoplankton distribution and some physico-chemical parameters in 7 stations of Uzunçayır Dam Lake on April 2017 and March 2018 were also investigated. Some physico-chemical parameters of surface water were determined such as temperature: 13.2 ºC, pH: 8.5, dissolved oxygen: 11.1 mg/L, total nitrogen: 1.13, total phosphorus: 0.007 mg/L, electrical conductivity: 304 ms/cm, chlorophyll-a: 1.1 mg/L and secchi disk depth: 2.3 m, respectively. Phytoplankton taxas in all stations were found 135 taxas including Bacillariophyta (72 takson), Charophyta (6 takson), Chlorophyta (18 takson), Chrysophyta (3 takson), Cyanophyta (15 takson), Dinophyta (13 takson) ve Euglonozoa (8). During the study, samples were taken from the surface with plankton scoops and the state of phytoplankton communities was monitored the monthly.