Gazzâlî'nin düşünce evreleri ve bu bağlamda felsefe eleştirisinin değerlendirilmesi
Al-Ghazali's thinking stages and assessment of his criticism on philosophy in this context
- Tez No: 559591
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: bilgi, şüphe, yakîn, metafizik, knowledge, doubt, exact information, metaphysics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez, Gazzâlî'nin düşünceleri evreleri bağlamında felsefe eleştirisinin değerlendirilmesini hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda çalışmanın birinci bölümünde Gazzâlî'nin yetiştiği ortam ve düşünce evreleri arasındaki bağlantı irdelenmeye çalışılmıştır. Gazzâlî'nin yaşadığı dönemdeki siyasi, toplumsal, fikrî hareketlerin düşünce hayatına etkileri, karakter yapısı da dikkate alınmak suretiyle incelenmiştir. Bu noktada Gazzâlî'nin yaşamı bilgi, şek ve yakîn düşüncesi etrafında ele alınmıştır. Sonrasında ise Gazzâlî'nin düşünce evreleri; beyânî, felsefi ve tasavvufi dönem olmak üzere üçlü bir tasnife tabi tutulmuştur. İkinci bölümde Gazzâlî düşüncesinde felsefenin konumu Gazzâlî'nin ilimler tasnifi ve felsefi ilimlere bakışı bağlamında ele alınmış, son olarak ise onun felsefe eleştirilerinin bir olumlama ameliyesi olarak görülüp görülemeyeceği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to assessment of al-Ghazali's criticism on philosophy in the regard of al-Ghazali's thinking stages. Leading this purpose, relationship between al-Ghazali's environment that he grows up and his thinking stages are tried to examine in the first chapter of this study. Impacts of political, social and intellectual movements in the period of al-Ghazali on his idea life are examined by means of considering of his character structure. At this point, life of al-Ghazali is approached around knowledge, doubt and exact information. Then al-Ghazali's thinking stages are subjected to triple classification to be exposition, demonstration/disputing and gnosis periods. In the second chapter position of philosophy on al-Ghazali's thought is taken in the context of al-Ghazali's classification of sciences and view of philosophical sciences and terminally his criticism on philosophy is questioned whether it is considered as affirmation process.