Yaşlılarda uygulanan pilates egzersizlerinin bilişsel ve fonksiyonel performas ile yaşam kalitesine etkisi
Effects of pilates exercises on cognitive and functional performances and life quality in older people
- Tez No: 559620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLBİLGE ÖZSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel performans, Fonksiyonel Performans, Pilates, Yaşam Kalitesi, Yaşlılar, ELderly, Cognitive performance, Functional performance, Pilates, Quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma yaşlı bireylerde 12 haftalık Pilates egzersizlerinin bilişsel ve fonksiyonel performans ile yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmaya huzurevinde yaşamakta olan kadın ve erkeklerden oluşan toplam 43 yaşlı birey katıldı. Katılımcılar rastgele bir şekilde kontrol grubu (KG, n= 22; ortalama yaş: 77.7 ± 7.25 yıl) ve egzersiz grubuna (EG, , n= 21; ortalama yaş: 72.8 ± 7.84 yıl) ayrıldı. EG, 12 hafta boyunca haftada 3 kez Pilates egzersizlerine katıldı, KG ise günlük rutin işleri dışında herhangi bir fiziksel aktiviteye katılmadı. Katılımcılara çalışmanın başlangıcında ve Pilates egzersizlerinin bittiği 12 haftanın sonunda bilişsel performans (Kısa Süreli Hafıza Testi), yaşam kalitesi (SF36), denge (Berg Denge Testi), el-kavrama kuvveti (El Dinamometresi), esneklik (Fonksiyonel Eriş Testi), deri kıvrım kalınlığı (Quadriceps ve Triceps Kaliper Ölçümü) ve uyluk çevresi ölçümleri uygulandı. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonrasında EG'nin bilişsel performans, denge, elkavrama kuvveti ve esneklik değişkenlerinde KG'ye göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış ortaya koyduğu görüldü (p0.05). Düzenli olarak yapılan Pilates egzersizleri yaşlı bireylerin bilişsel ve fonksiyonel performanslarını istatistiksel olarak arttırdı. Bu sonuca göre, yaşlı bireyler bir Pilates eğitmeni veya bir fizik tedavi uzmanı eşliğinde, iyi kurgulanmış bir Pilates egzersiz programını uygulayarak bilişsel ve fonksiyonel performanslarını iyileştirebilirler.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effects of cognitive and functional performance and quality of life on the 12-weeks Pilates exercises in the elderly. A total of 43 elderly individual were included in the study who live in an elderly care center. The participants were randomly divided into the control group (CG, n = 22; mean age: 77.7 ± 7.25 years) and the exercise group (EG, n = 21; mean age: 72.8 ± 7.84 years). EG participated in Pilates exercises three times a week for 12 weeks, while KG did not participate in any physical activity except its daily routine. At the beginning of the study and at the end of the 12 weeks at which the Pilates exercises were completed, cognitive performance (Mini Mental Memory Test), quality of life (SF36), balance (Berg Balance Test), hand-grip strength (Hand Dynamometer), flexibility (Functional Reach Test), skin fold thickness (Quadriceps and Triceps Caliper Measurement) and thigh circumference measurements were applied. After the statistical evaluation, it was seen that EG showed a statistically significant increase in cognitive performance, balance, hand-grip strength and flexibility variables compared to CG (p 0.05). Regular Pilates exercises increased the cognitive and functional performance of the elderly individuals. According to this result, elderly individuals can improve their cognitive and functional performance by applying a well-constructed Pilates exercise program, accompanied by a Pilates instructor or a physical therapist.