Konjenital kalp hastalığı olan çocukların ebeveynlerinde bakım yükünün değerlendirilmesi
Assessment of parental care of children with congenital heart disease
  1. Tez No: 559619
  2. Yazar: SEVİL ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA ÖZYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: congenital heart disease, care burden, parent, public health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tanımlayıcı araştırma konjenital kalp hastalığı (KKH) olan çocukların ebeveynlerinde bakım yükünü değerlendirmek, etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Servisi'nde, 24.07.2017-04.09.2017 tarihleri arasında yatan, araştırma kriterlerine uyan 3 ay–16 yaş grubu çocukların ebeveynleri ile (n:85) yürütüldü. Evrende örneklem seçimine gidilmeden evrenin tamamı araştırma kapsamına alındı. Verilerin toplanmasında, Kişisel Bilgi Formu ve Zarit Bakım Yükü Ölçeği kullanıldı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların yanısıra normal dağılım göstermeyen parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis test ve farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U test kullanıldı. Bakım veren ebeveynlerin yaş ortalaması 34,17±6,70 yıl, KKH olan çocukların yaş ortalaması 43,55±44,08 ay bulundu. Zarit toplam puanı 5 ile 62 arasında değişmekte olup ortalaması 29,47±13,61 olarak saptanmıştır. Form dolduran ebeveynlere göre Zarit ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0,05). Çocuğun bakımında yeterli olmadığını düşünen olguların zarit puanları yeterli olan olgulardan anlamlı düzeyde yüksek olarak saptanmıştır (p0,05). Anahtar Kelimeler : konjenital kalp hastalığı, bakım yükü, ebeveyn, halk sağlığı
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted at the Department of Pediatric Cardiology and Cardiovascular Surgery of a Training and Research Hospital in order to assess the caregiving burden of parents of children with congenital heart disease (CHD) and determine the influencing factors. (n: 85) of children aged 3 months to 16 years. Universe was included in the research without going to the sample selection at the stage. The Personal Information Form and the Zarit Caregiving Burden Scale were used to collect the data. For statistical analysis, the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software program was used. Kruskal Wallis test was used in the comparison of the groups with non-normal distribution as well as the descriptive statistical methods. Bonferroni corrected Mann-Whitney U test was used to determine the difference group. The average age of caregivers was 34.17 ± 6.70 and the mean age of children with CHD was 43.55 ± 44.08 months. The total score of Zarit ranged from 5 to 62 and the average was 29,47 ± 13,61. There was no statistically significant difference between Zarit scale scores according to the parents who filled out the form (p> 0,05). The scores of the patients who thought that they were not enough for the care of the child were found to be significantly higher than the cases that were sufficient (p 0,05).