Cihan Aktaş hikayelerinde aile
Family in Cihan Aktaş' stories
- Tez No: 559628
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cihan Aktaş, Modern Türk Hikâyesi, Aile, Hikâye Bireyleri, Cihan Aktaş, Modern Turkish Story, Family, Story Individuals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Cihan Aktaş, 1990 sonrası modern Türk hikâyesinin önemli temsilcilerinden birisidir. Yazarın yayımlanmış on üç hikâye kitabı vardır. Bu çalışma 1990 yılından sonra Türk hikâyeciliğine önemli katkıları olan Cihan Aktaş'ın hikâyelerinde aileyi konu edinmektedir. Cihan Aktaş'ın on üç kitabı incelenerek hikâyelerdeki aileler çeşitli başlıklar altında değerlendirilmiştir. Yazarın hikâyeciliği hakkında belli bir konuda bütüncül bir değerlendirme yapmak hedeflenmiştir. Cihan Aktaş roman, inceleme araştırma, öykü türünde toplam otuz altı eser veren üretken bir yazardır. Bu yazar hakkında lisansüstü çalışmalar iki tane ile sınırlıdır. Cihan Aktaş hikâyelerinde ailenin önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Yazar hikâyelerinin tamamına yakınında karakterleri aile içerisinde okuyucuya sunmaktadır. Aile konusu, yazarın hikâyelerinde beş bölümde yorumlanmıştır. İlk bölümde hikâyelerdeki ailelerin oluşum şekilleri üzerinde durulmuştur. Bu oluşum şekillerine“Görücü Usulü Evlilik, Aşk Evliliği, İdeolojik Evlilikler, Bir Kaçış Olarak Evlilik, Kendi Ailesini Kuranlar”alt başlıklar eklenmiştir. İkinci bölümde hikâyelerde yer alan aile bireyleri“Anne-Kadın, Baba-Erkek, Diğer Aile Bireyleri”adında üç temel başlık altında incelenmiştir. Üçüncü Bölümde Aile ve çocuk ilişkisi, dördüncü bölümde ailenin boyutu“Çekirdek Aile, Geniş Aile, Parçalanmış/ Dağılan Aileler”beşinci bölümde ise aile fertlerinin eğitim durumu çekirdek aile bireylerini kapsayacak şekilde“ Annenin Eğitim Durumu, Babanın Eğitim Durumu, Çocukların Eğitimi”incelenmiştir. En nihayetinde sonuç bölümünde ise“Cihan Aktaş Hikâyelerinde Aile”adlı bu çalışmada ortaya konan tespitleri özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cihan Aktaş is one of the important representatives of the modern Turkish story after 1990. The author has thirteen published story books. This study is about the family concept in the stories of Cihan Aktaş who contributed to Turkish storytelling after 1990. Cihan Aktaş's thirteen books were examined and the families in the stories have been evaluated under various titles. It is aimed to make a holistic assessment on a certain subject about the author's storytelling. Cihan Aktaş is a productive writer who has produced thirty-six works in the genre of novel, research and story. About this author, graduate studies are limited to two. This study is one of the graduate research studies on Cihan Aktaş storytelling. It can be said that the family concept has an important place in Cihan Aktaş' stories. Nearly in all his stories, he offers the characters to the reader through the family. The concept of the family has been interpreted in the stories of the author in five chapters. In the first chapter, the formation of the families in the stories was emphasized. We added subtitles“Arranged Marriages, Love Marriages, Ideological Marriages, Marriage as an Escape, Founders of the Own Family”into these forms of formation. In the second chapter, we examined the family members in the stories under the three main titles“Mother-Female, Father-Male, Other Family Members”. In the third chapter, we examined the relationship between family and children, in the fourth chapter the family size as“Nuclear Family, Large Family, Fragmented / Disintegrating Families”and in the fifth chapter we examined family members' education statusincluding the family members of the family“Mother's Education Status, Father's Education Status, Education of Children. Finally, in the conclusion chapter, we summarized the findings of this research study called ”Family in Cihan Aktaş'Stories"