Kadın sunumu örneğinde televizyonun yetiştirme rolü: Üniversite öğrencileri bakımından bir araştırma
The study of presenting the women within the influence of television cultivatiion among the universty students
- Tez No: 559642
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Public Relations, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Yetiştirme Teorisi, Mesaj Sistem Çözümlemesi, Şiddet, Kadına Şiddet, Television, Cultivation Theory, Message System Analysis Violence, Violence against Women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada televizyonun bireyler üzerindeki yetiştirme etkisi ve tehlikeli dünya algısı etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Televizyonun yetiştirme etkisini ortaya koymak için Gerbner ve arkadaşlarının ortaya çıkardığı Kültürel Göstergeler Projesi ve Yetiştirme çözümlemesi ile mesaj sistem çözümlemeleri esas alınmıştır. Öncelikle üç farklı televizyon kanalında yer alan beş günlük on beş farklı dizi incelenmiş ve bunun sonucunda şiddet çözümlemesi yapılmıştır. Ortaya çıkan veriler ışığında on altı soruluk anket formu hazırlanmış ve Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılmış ve yetiştirme etkisi araştırılmıştır. Etkinin var olup olmadığı ise mesaj sistem çözümlemesi, yetiştirme çözümlemesi ve yaygın görüş haline getirme etkisi incelenerek televizyonu az izleyenler ile çok izleyenler arasındaki cevaplarla ortaya konulmuştur. Çözümlemeler sonucunda ise televizyonun yetiştirme ve yaygın görüş haline getirme etkisi olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research it is studied the influence of upbringing of television on people and perception of dangerous world. In order to reflect that influence the project of Gerbner and his friends which called Cultural Indicator and Cultivation analysis plus message system analysis are taken over. Primarily, fifteen different serial from three different Tv Channels are examined and as a result of this Violence Analysis has been realized. Following those findings a questionnaire consist of sixteen questions were conducted on University of Selcuk to find out the influence. Message System analysis, upbringing analysis as well as influence of common vision were examined among two different groups divided to people who watches tv more often then the other. The result of the analysis became the evidence to effects of tv cultivation and creating common vision.