Hıristiyanlıkta ikon: Hıristiyan ana mezheplerine göre farklı ikon türlerinin tarihsel gelişimi, dinsel kullanımı ve teolojik önemi
Icons in christianity: Historical development, religious use and theological significance of the different kinds of icons within the main christian denominations
  1. Tez No: 559665
  2. Yazar: MARIO MARİA LAZARO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sanat Tarihi, Tarih, Religion, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hiristiyanlık, İkon, Büyük Skizma, Ortodoksluk, Katoliklik, Enkarnasyon, İnsan, Tanrı, Katabatik Fonksiyon, Anabatik Fonksiyon, Christianity, İcon, Great Schism, Orthodoxy, Catholicism, Incarnation, Human Being, God, Katabatic Function, Anabatic Function
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hıristiyanlıkta İkon: Hıristiyan Ana Mezheplerine Göre Farklı İkon Türlerinin Tarihsel Gelişimi, Dinsel Kullanımı ve Teolojik Önemi başlıklı bu çalışmada Hıristiyan ikonunun tarihsel, sanatsal ve teolojik yönleri odağa getirilerek incelenmektedir. İlk olarak, XI. yy.'daki Büyük Skizma öncesi döneme bakılarak ikon incelenmektedir. Sonra da, Büyük Skizma'nın sonucunda ortaya çıkan Ortodoksluğun ve Katolikliğin tarihsel gelişimine bakılarak ikon araştırılmaktadır. Teolojik temeli Enkarnasyon olayına dayandırılan ikon, Hıristiyanlıkta Tanrı'yla insanın arasındaki bir iletişim köprüsü olarak anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, ikonun, katabatik fonksiyonundan dolayı, insanı Hıristiyan vahyinin gerçeklerine yaklaştırdığı ve anabatik fonksiyonundan dolayı, insanın Tanrı'ya tapma eylemini gerçekleştirebilmesine faydalı bir araç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, entitled Icons in Christianity: Historical Development, Religious Use and Theological Significance of the Different Kinds of Icons within the Main Christian Denominations, is to analyse the historical, artistic and theological aspects of Christian icons. First of all, icons will be analysed on the basis of history before the 11th century Great Schism. After this, icons will be analysed on the basis of historical evolution within Orthodoxy and Catholicism. Icon, which has been theologically justified by the idea of Incarnation, must be understood as a communication bridge between the human being and God. In this context, it should be remembered that icon is able to reconcile humans and revelation, thanks to its katabatic function, and also to help humans reach God via adoration, thanks to its anabatic function.