Theodore Ebu Kurra'nın ikona savunusu
Theodore Abu Qurrah's apology for icons
- Tez No: 593114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Theodore Ebu Kurra, ikona, ikon, ikonoklazm, Hıristiyanlık, Meymer, Harran, Theodore Abu Qurrah, icon, iconoclasm, Christianity, Maymar, Harran
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma“Meymer fî İkrâmi'l-Eykûnât”adlı eser çerçevesinde Theodore Ebu Kurra'nın ikonoklazm tartışmalarındaki yerini tespit etmeyi ve ikona teolojisine yaptığı katkıyı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tarihi süreç içerisinde yöneticilerin tutumuna bağlı olarak ikonalara ibadet yer yer yasaklanmış bazen de serbest bırakılmıştır. Yasaklandığı dönemlerde ortaya çıkan ikonoklast düşüncenin kökeni ile ilgili birçok farklı görüş öne sürülmüştür. Resim yasağı bugün de Hıristiyanlıkta güncel bir tartışma konusu olmayı sürdürmektedir. Günümüzde kilisenin içerisinde ikonoklast bir damar hâlâ mevcudiyetini korumaktadır. Buna karşın ikonalar, Ortodoks Hıristiyanların hem günlük yaşantılarının hem de ibadet hayatlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Arapça eserler yazan ilk Hıristiyan teolog olan Theodore Ebu Kurra, ikonoklast dönemde ikonaları açık bir biçimde savunmuş,“Meymer fî İkrâmi'l-Eykûnât”adıyla bilinen eseri yazarak ikona tartışmalarına katkı sunmuştur. Ebu Kurra ikonoklast düşünceye karşı polemik amaçlı kaleme aldığı bu eserini eleştirdiği grupların fikirlerini çürütmek üzerine kurmuştur. Ebu Kurra argümanlarını kilise geleneğinden ve Kitab-ı Mukaddes'ten aldığı bilgilerin yanı sıra daha az oranda akli delillere dayandırmıştır. Bu tartışmada müellif Kitab-ı Mukaddes'ten yaptığı alıntılarla Kutsal Kitab'ın ikonalara saygıyı desteklediğini göstermeye çalışmıştır. Ebu Kurra fikirlerini geleneksel bir metod ile aktarmış, ikona tartışmalarıyla ilgili yer yer farazi sorular sorup verdiği cevaplarla tartışmanın zenginleşmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the Abu Qurrah's perspective in iconoclasm debates within the framework of his work Maymar fi Ikram al-Aykunat and to present his contribution to icon theology. In the historical process, depending on the attitude of the rulers, worship of the icons was sometimes banned and sometimes released. Many different views have been put forward regarding the origin of iconoclast thought that emerged during the prohibition. The ban on painting continues to be a current topic of debate in Christianity while an iconoclast approach still exists in the Church today. On the other hand, icons are an integral part of Orthodox Christians' daily life and worship practices. Theodore Abu Qurrah, the first theologian who wrote in Arabic, defended the icons explicitly during the iconoclast era and contributed to the discussions with his work known as Maymar fi Ikram al-Aykunat. Thispolemical work was written in order to counter argue the iconoclast theses. Abu Kurra has rested his arguments on Christian tradition especially the Bible and to a lesser extent on the rational argumentation. In this discussion, the author attempted to demonstrate that the Scripture promotes respect for the icons. Besides Bible quotations, Abu Qurrah conveyed his ideas in a traditional way; asking hypothetical questions about icons and provides answers to contribute to the ongoing discussion.