Evde bakım alan hastalarda malnütrisyon ile tiroid fonksiyon testleri arasındaki ilişki
The relationship between malnutrition and thyroid function tests in home care patients
  1. Tez No: 559688
  2. Yazar: MERVE KOÇ
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Tiroid, Evde Sağlık, Malnutrition, Thyroid, Home care
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Evde sağlık hizmeti alan hastalarda malnütrisyon ile tiroid fonksiyon testleri, tiroid hastalıkları özellikle de akut ve kronik hastalık durumlarında sıklığının arttığı bilinen Ötiroid Hasta Sendromu (ÖHS) ile arasındaki ilişkiyi saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Evde Sağlık Biriminde takipli 193 hasta alınmıştır. Çalışma retrospektif olarak hasta onamları alındıktan sonra hasta dosyalarından yapılmıştır. Bu hastalara uygulanan MNA testi skoru, yaş, cinsiyet, primer tanı, yatağa bağımlılık, bası yarası ve albümin, total protein, total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliserid, folat, B12 vitamini, D vitamini, sT3, sT4 ve TSH değerleri istatistiksel analiz için değerlendirilmiştir. MNA skoru 17'nin altı olan hastalar malnütrisyonlu kabul edilmiştir. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Ki-kare testi, İndependent Sample t-testi ve Sperman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 78,3±13,73 , % 64,8'i kadın ve % 35,2'si erkektir. Hastaların % 37,8'i nörodejeneratif hastalıklara sahip, %39,4'ü tamamen yatağa bağımlı, % 9,8'i bası yaralı ve %46,1'i malnütrisyonludur. Malnütre olan hastalarda yatağa bağımlılık ve bası yarası anlamlı yüksekken yaş, cinsiyet, primer tanı açısından anlamlı bir fark saptanamamıştır. Malnütre olan grupta albümin, total protein, D vitamini, sT3 anlamlı düşük ve MNA skoru ile pozitif yönde korele iken diğer laboratuvar sonuçları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. MNA skoru 17'nin altında olan hastalarda ÖHS anlamlı yüksek ve prevalansı %56,2'dir. MNA skoru 17 altı, albümini ve total proteini normalden düşük, D vitamini 10 ve altında olan hasta grubunda ÖHS anlamlı yüksek, prevalansı %77,3'tür. Sonuç: ÖHS gelişmesinde malnütrisyon bir etkendir. Akut ve kronik hastalıklarda gelişen ÖHS 'nin malnütrisyon ile ilişkisi bu hastalarda prospektif çalışmalarla malnütrisyon düzeltildikten sonraki seyri, prognozu ve tedavi denenmesi açısından değerlendirilebilir. Bu çalışmadaki sonuçlar da buna zemin oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the relationship between malnutrition and thyroid function test, thyroid disease especially euthyroid sick syndrome which is known to increase the incidence with in acute and chronic diseases. Method: The study included 193 patients who were followed up at the Home Health Unit. The study was performed retrospectively from patient files after obtaining informed consent. MNA test score, age, sex, primary diagnosis, bed dependence, pressure ulcer and albumin, total protein, total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceride, folate, vitamin B12, vitamin D, sT3, sT4, TSH values were evaluated for statistical analysis. Patients with a MNA score under 17 were approved malnourished. Mann-Whitney U test, Chi-square test, Independent Sample t-test and Sperman correlation analysis were used for statistical analysis. Results: The mean age of the patients was 78.3 ± 13.73, 64.8% was female and 35.2% was male. 37.8% of the patients had neurodegenerative diseases, 39.4% completely bed dependent, 9.8% had a pressure ulcer and 46.1% had malnutrition. In patients with malnutrition, bed dependence and pressure ulcer were significantly higher, but no significant difference was found in terms of age, gender and primary diagnosis. In the group with malnutrition albumin, total protein, vitamin D, sT3 were significantly low and they correlated positively with the MNA score, while there was no significant difference between the other laboratory results. In patients with a MNA score less than 17, Euthyroid Sick Syndrome (ESS) is significantly high and its prevalence is 56.2%. In patients with an MNA score of less than 17 with albumin and total protein levels were lower than normal, vitamin D was 10 and below, ESS was significantly higher and the prevalence was 77.3%. Conclusion: Malnutrition is a factor in the development of ESS. The relationship between malnutrition and ESS in acute and chronic diseases can be evaluated in terms of prognosis and treatment after correcting malnutrition in prospective studies. The results in this study may also be the basis for this.