A systematic analysis of category learning: effects of different learning strategies and task characteristics
Kategori öğrenmenin sistematik bir analizi: Farklı öğrenme stratejilerinin ve görev özelliklerinin etkileri
  1. Tez No: 559724
  2. Yazar: ELİF CEMRE SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRİ BESKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bariz Öğrenme, Bellek, Etkili Öğrenme, Kategori Öğrenimi, Tümevarım, Categorization, Effective Learning Strategies, Induction, Memory, Spacing Effect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışılan materyallerin nasıl organize edildiğinin öğrenme üzerindeki etkisi birçok çalışma tarafından gösterilmiştir (Kornell & Bjork, 2008). Bu çalışma, dönüşümlü öğrenme (interleaved learning) ve blok öğrenme (blocked learning) yöntemlerini sözsel (Deney 1) ve görsel (Deney 2) materyaller kullanarak karşılaştırmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında katılımcılar blok, dönüşümlü ve yarı dönüşümlü olmak üzere üç çalışma koşulundan birine atanmışlardır. Blok öğrenme koşulunda, katılımcılar her çalışma denemesinde bir kategorinin dört örneğini gördüler ve denemeler arasında da kategori örnekleri sırayla sunuldu. Dönüşümlü öğrenme koşulunda, katılımcılar her deneme ekranında dört kategorinin birer örneğini gördüler ve örnekler arasında da kategoriler dönüşümlü olarak gösterildi. Yarı dönüşümlü öğrenme koşulunda ise, katılımcılar örnekler içinde aynı kategorinin örneklerini gördüler, ama denemeler arasında kategoriler dönüşümlü olarak gösterildi. Test aşamasında katılımcılar çalıştıkları ve çalışmadıkları örnekler için test edildiler. Deneyin son kısmında kategorilerle ilgili açık öğrenme (explicit learning) konusunda test edildiler. Deney 1 ve Deney 2'nin sonuçları yarı dönüşümlü öğrenme yönteminin en yüksek öğrenme performansı sağladığını göstermiştir. Yarı dönüşümlü öğrenme yöntemi, bir kategori içindeki benzerliklerin ve kategoriler arasındaki farklılıkların daha kolay fark edilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, yarı dönüşümlü öğrenme yöntemi blok ve dönüşümlü öğrenme yöntemlerine göre daha başarılı bir kategori öğrenimi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Many studies showed that organization of study materials has a strong effect on learning performance (Kornell & Bjork, 2008). The current study compared category learning performance through blocked and interleaved learning conditions, using verbal (Experiment 1) and pictorial (Experiment 2) materials. Participants were assigned to one of three conditions at encoding phase: blocked, interleaved, and semi-interleaved learning conditions. In blocked learning, participants studied four exemplars of the same category within the same trial, and categories were blocked across trials. In interleaved learning, participants studied one exemplar from four different categories within the same trial, and categories were interleaved across trials. In semi-interleaved learning, participants studied four exemplars of the same category within the trial, but categories were interleaved across trials. At testing phase, participants were tested on old and novel exemplars of the categories that they studied and were asked to identify the category of each exemplar. Lastly, they were tested on explicit understanding of categories. Both Experiment 1 and 2 revealed that participants produced the highest learning performance in the semi- interleaved learning condition. Learning similarities within the same trial and learning differences across trials might lead to the most optimal learning strategy for category learning, regardless of the type of stimuli used.