Algılanan kariyer bariyerleri: Kadın çalışanlar üzerine bir araştırma
Perceived career barriers: A research on women employees
  1. Tez No: 559727
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKDOĞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ÖVGÜ ÇAKMAK OTLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Bariyerleri, Algılanan Kariyer Bariyerleri, Algılanan Kariyer Bariyerleri ile Başa Çıkma, Kariyere Adanmışlık, Career, Career Barriers, Perceived Career Barriers, Coping with Perceived Career Barriers, Career Engagement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kadınların istihdama katılım oranlarının, sadece ülkemizde değil tüm dünyada erkeklere kıyasla daha az olduğu gözlemlenmektedir. Kadınların istihdamda yer almalarının yanı sıra kariyer ilerlemelerinde de erkeklere kıyasla daha fazla zorluklarla karşılaştıkları görülmektedir. Söz konusu zorlukları ifade etmede kariyer bariyerleri konusu açıklayıcı rol oynamaktadır. Bu doğrultuda tez çalışmasında, kadınların algıladıkları kariyer bariyerleri konusuna odaklanılmıştır. Tez çalışmasının amacı, kadın çalışanların algıladıkları kariyer bariyerlerinin kariyere adanmışlıkları üzerindeki etkisinin saptanmasıdır. Çalışmada ayrıca algılanan kariyer bariyerleri ile başa çıkmanın, kariyere adanmışlık üzerindeki etkisinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında yapılan araştırma sonucunda, algılanan kariyer bariyerlerinin kariyere adanmışlığı negatif yönde, algılanan kariyer bariyerleri ile başa çıkmanın ise pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Alt boyutlar açısından incelendiğinde, kariyer planlama ile ilgili eksiklikler ve çoklu rol üstlenmeye yönelik algılanan kariyer bariyerlerinin kariyere adanmışlığı negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Benzer şekilde kariyer planlama ile ilgili eksiklikler ve çoklu rol üstlenme ile başa çıkmanın ise kariyere adanmışlığı pozitif yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is observed that women's employment participation rates are less than men in our country, not only in Turkey. In addition to women's involvement in employment, career progresses are more likely to face difficulties than men. Career barriers play an explanatory role in expressing these challenges. In this direction, the thesis focuses on the perceived career barriers of women. The aim of the thesis study is to determine the effect of perceived career barriers on career engagement of female employees. The aim of the study was to examine the effect of coping with perceived career barriers on career enge-agement. As a result of the research carried out within the scope of the thesis study, it was found that the perceived career barriers have a negative effect on career engagement and positively affect perceived career barriers. In terms of sub-dimensions, career planning deficiencies and multi-role perceived career barriers have a negative effect on career engagement. Similarly, deficiencies related to career planning and coping with multiple roles have been found to positively affect career engagement.