Ortaokul fen ve matematik öğretmenlerinin fen-matematik entegrasyonu hakkındaki görüşleri
Middle school science and mathematics teachers' perspective on science-mathemathics integration
  1. Tez No: 559735
  2. Yazar: KÜRŞAT KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Fen Okuryazarlığı, Fen-Matematik Entegrasyonu, Öğretmen, Integration, Science Literacy, Science-Mathematics Integration, Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte eğitim sistemleri de değişmektedir. Günümüzde yaygın olarak tartışılan eğitim yaklaşımlarından biri de entegrasyondur. Disiplinler arası olarak da tanımlanan entegrasyonun fen ve matematik arasında uygulanması gerektiği bildirilmektedir. Entegrasyonun uygulamaya geçirilmesi için ise uygulayıcısı olan öğretmenlerin uygulamanın önemi ve gerekliliğini kavraması gerekir. Bu nedenle bu çalışma ortaokul fen ve matematik öğretmenlerinin fen-matematik entegrasyonu hakkındaki görüşlerini belirlemek amacı ile yapıldı. Nitel araştırma türünde gerçekleştirilen bu çalışmaya toplam 38 öğretmen (19 fen öğretmeni, 19 matematik öğretmeni) katıldı. Çalışmaya alınan fen öğretmenlerinin tamamı entegrasyonun gerekli olduğunu düşünürken matematik öğretmenleri farklı görüşler bildirmiştir. Öğretmenlerin diğer branş öğretmeni ile genellikle fikir alışverişinde bulunduğu belirlendi. Matematik öğretmenleri en çok Türkçe dersi ile entegrasyona ihtiyaç duyduğunu belirtirken, fen öğretmenleri matematik dersi olarak bildirdi. Öğretmenlere göre entegrasyonun en önemli avantajı ise öğrenci ders başarısını arttırmasıdır, bunlara ek olarak öğretmenlerin fen ve matematiğin ortak becerilerini de yeterince bilmediği görülmüştür. Sonuç olarak; fen ve matematik öğretmenleri fen-matematik entegrasyonunu duymuş olmalarına rağmen yeterli düzeyde bilgi ve uygulamaya sahip değillerdir.
Özet (Çeviri)
Developing science and technology as well as educational systems are changing. One of the widely discussed educational approaches is integration. It is reported that integration also known as interdisciplinary should be applied between science and mathematics. For the implementation of integration, teachers who are the implementers of integration need to understand the importance and necessity of implementation. Therefore, this study was carried out to determine the views of science and mathematics teachers working in the second level of primary education about science and mathematics integration. A total of 38 teachers (19 science teachers, 19 mathematics teachers) participated in this study. While all of the science teachers included in the study thought that integration was necessary, mathematics teachers reported different opinions. Teachers often exchange ideas with other branch teachers. Math teachers stated that they needed integration with Turkish lesson and science teachers reported as mathematics lesson. According to the teachers, the most important advantage of integration is that the student increases the success of the course, in addition, it is seen that teachers do not know the common skills of science and mathematics. As a result; although science and mathematics teachers have heard of science-mathematics integration, they do not have sufficient knowledge and practice.