Lise öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları ile akademik, sosyal ve duygusal yetkinliklerinin kişiler arası problem çözme becerilerini yordaması
Prediction for interpersonal problem solving skills between high school students' learning approaches and academic, social and emotional self-efficacy
- Tez No: 481299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN BARBAROS YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Yaklaşımı, Yetkinlik Beklentisi, Kişiler Arası Problem Çözme, Lise Öğrencisi, Approaches to Learning, Self-efficacy, Interpersonal Problem Solving, High School Students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları (derin ve yüzeysel yaklaşım) ile yetkinliklerinin (duygusal, sosyal ve akademik yetkinlik) kişiler arası problem çözme becerilerini yordayıp yordamadığını araştırmaktır.Araştırma genel tarama modelinin bir alt türü olan ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2016 yılında Konya il merkezinde lise düzeyinde farklı okul ve sınıflarda eğitim görmekte olan öğrencilerden tesadüfi küme örnekleme yöntemi ile seçilmiş, 153' ü erkek, 257'si kız toplam 410 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarını belirlemek amacıyla 'Öğrenme Yaklaşımları Envanteri' Lise formu kullanılmıştır. Öğrencilerin yetkinliklerini belirleyebilmek için 'Ergenlerde Yetkinlik Beklentisi Ölçeği' kullanılmıştır. Öğrencilerin kişiler arası problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla 'Kişiler arası Problem Çözme Envanteri' kullanılmıştır. Verilerin analizinde, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı tekniği kullanılmıştır. Ayrıca; öğrenme yaklaşımları ve yetkinlik beklentileri değişkenlerinin kişiler arası problem çözmenin alt boyutlarını yordayıp yordamadığına bakmak için çoklu doğrusal regresyon analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, probleme olumsuz yaklaşımın yordayıcıları; yüzeysel yaklaşım, derin yaklaşım, sosyal yetkinlik beklentisi ve duygusal yetkinlik beklentisi bulunmuştur. Yapıcı problem çözmenin yordayıcıları; derin yaklaşım, duygusal yetkinlik beklentisi ve akademik yetkinlik beklentisi bulunmuştur. Kendine güvensizliğin yordayıcıları; yüzeysel yaklaşım ve sosyal yetkinlik beklentisi bulunmuştur. Sorumluluk almamanın tek yordayıcısı yüzeysel yaklaşım bulunmuştur. Israrcı-sebatkâr yaklaşımın yordayıları; derin yaklaşım, sosyal yetkinlik beklentisi, akademik yetkinlik beklentisi ve yüzeysel yaklaşım bulunmuştur. Bulgular; lise öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları ve yetkinlik beklentileri kişiler arası problem çözme becerilerini yordadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate whether high school students' learning approaches and Self-efficacy (emotional, social and academic) have predicted interpersonal problem solving skills. The research was conducted in accordance with the relational screening model, a subtype of the general screening model. The study's study group is consists of 410 students, 153 of whom are male and 257 are girls, selected by random cluster sampling method from the students who are educated in different schools and classes in Konya city center high school level in 2016. In order to determine the learning approaches of the students in the research,“Learning Process Questionnaire”high school form was used. In order to determine the Self-efficacy of the students, the Adolescent Self-Efficacy Expectation Scale ' was used. The 'Interpersonal Problem Solving Inventory' was used to determine the interpersonal problem solving skills of the students. To reveal the associations among variables pearson correlation moments coefficient was used. Also to determine the predicted interpersonal problem solving skills with approach to learning and self-efficacy multilinear regression analysis was used. The results of the research revealed: Predictors of Approaching problems in a negative way; surface approach, deep aproach, social self-efficacy, emotional self-efficacy. Predictors of Constructive problem solving; deep approach, emotional self-efficacy, academic self-efficacy. Predictors of Lack of self-confidence; surface approach, social self-efficacy. prediction of Unwilling to take responsibility; surface approach. Predictors of Insistent-persevering approach; deep aproach, social self-efficacy, academic self-efficacy, surface approach.