Analysis of economic and technical efficiency of sunn pest management and its impact on wheat productivity in iraq
Süne mücadelesinin ekonomik ve teknik etkinliğinin analizi ve ırak'ta buğday üretimi üzerine etkisi
- Tez No: 560001
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN CANHİLAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ IMAD AMMAR ISMAEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süne, Eurygaster integriceps, ekonomik etkinlik, teknik etkinlik, Irak, Sunn pest, Eurygaster integriceps, economic efficiency, technincal efficiency, Iraq
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
SÜNE MÜCADELESİNİN EKONOMİK VE TEKNİK ETKİNLİĞİNİN ANALİZİ VE IRAK'TA BUĞDAY ÜRETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Ziad Abbas JASSAM Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2019 Danışman: Prof. Dr. Ramazan CANHİLAL ÖZET Bu çalışmada, Irak'ın merkez bölgesinde, buğday çiftliklerini etkileyen bazı faktörlerin teknik ve ekonomik etkinliği ölçülmüştür. Üretimi etkileyen ve ekonomik ve teknik etkinliğe ulaşmayı sağlayan bu faktörlerin boyutunun tahmin edilmesi, very zarf analizi yöntemi ile yapılmıştır. Çalışmanın amacı, en az etkin süne mücadelesi yapılan alanlardaki kaybın boyutunu ve buğday üretiminin maliyetini ve çiftçilerin gelirini ölçme imkanlarını belirlemekti. Süne mücadelesi yapılıp yapılmamasına göre, Wasit ve Diyala İllerinde tesadüfü çok katmanlı örnekler seçilmiştir. Örnek ölçüsü 146 çiftlik olmuş ve veriler çiftçilere, araştırmacılar tarafından doldurtturulan anket formlarından sağlanmıştır. Bunun yanında, 6 üniversite çalışanı da örneklenmiştir. Sonuçlar, mücadele yapılamayan çiftliklerin, dönüşüm kapasitesinin aşağılarında (%39 veya altı) yer aldığını göstermiştir. Örneklenen çiftliklerin %88'ini temsil eden bu grup, sabit dönüşüm skalasının altında yer almıştır. Bu grubun değişken dönüş skalasının etkinliği %71 olup, örnek çiftlikler son iki katogori olan %40-59 ve %39 ve altı gruplarında yer almıştır. Mücadele yapılan alanlarda ise, tersi gözlenmiş olup, çiftliklerin, dönüşüm skalasının üst iki grubunda (%80-99 ve %100) yer aldığı gözlenmiştir. Çiftçi anketlerinin sonuçları, çiftçilerin çoğunun, sünenin biyolojisi, onunla nasıl mücadele yapıldığı ve kimyasal mücadelesi hakkında yeterince eğitimlerinin olmadığını göstermiştir. İlave olarak, çiftçilerin büyük çoğunluğu, kimyasal mücadelenin başarısının ölçümünü de bilmemekte ve bunların çok azı süne konusundaa eğitim almak istemektedir. Bu eğitimsizliğin doğal sonucu olarak, çiftçiler, kimyasalların yan etkilerini ve uçakla ilaçlamanın çevre ve insan sağlığına etkilerini bilmemektedir. Çiftçilerin %85.6'sı uçakla, %6.2'si yer aletleriyle ilaçlamanın daha etkili olduğunu düşünmektedir. Üniversite personeli anketinde, katılımcıların %100'ü, Devletin süne mücadelesinin, elaman yetersizliği, insektisit azlığı, mücadeledeki gecikmeler ve Irak'ta biyolojik mücadele çalışmaları ve merkezlerinin olmamasından dolayı, yetersiz olduğuna inanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF ECONOMIC AND TECHNICAL EFFICIENCY OF SUNN PEST MANAGEMENT AND ITS IMPACT ON WHEAT PRODUCTIVITY IN IRAQ Ziad Abbas JASSAM Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, June 2019 Supervisor: Prof. Dr. Ramazan CANHİLAL ABSTRACT In this study, the technical and economic efficiency of some factors affecting the wheat farms in the central region of Iraq were measured. Estimating the size of these factors affecting production and achieving economic and technincal efficiency was done using the data envelope analysis method (DEA). Its aim was to determine the size of the losses in the areas where the least efficient sunn pest management systems were used, and the possibility of measuring the cost of wheat production and the revenue generated by farmers. Random multiple stratified sample were selected according to controlled and uncontrolled sunn pest farms in the provinces of Wasit and Diyala. The sample size was 146 farms. Data were collected from farmers by filling out questionnaire forms filled out by the researcher. Besides a total of 6 members of university staffs were surveyed. The results indicates that the uncontrolled farms were at low levels of return capacity (39%) or less, they represent 88% of the sample farmers operating under constant return to scale (CRS), the efficiency in variable return of scale (VRS) was 71% of the number of sample farms distributed over the last two categories (40-59%) and (39% and below). While the opposite is observed in the controlled farms, the numbers were concentrated in the return of scale over the last two categories first and second (80-99%) and (100%). The results of farmer survey indicated that most farmers do not have sufficient education on the biology of sunn pest, how to control it and its chemical control. Beside, most of them do not know how to measure the success of chemical control, and few of them would like to get educated about Sunn pest. Farmers don't know about the side effect of chemical pesticides and the effects of chemical pesticides applied with airplane on the environment and human health. While 6.2% of farmers believe application with ground equipment is more successful, 85.6% of farmers think that airplane application is more efficient. In the university staff survey, 100% of the responders think that the management of the government against sunn pest is insufficient because of staff deficiency, insecticide shortcoming, delays in the application of control measures, and finally lack of biological control activities and centers in Iraq.