Interactions between climate change and paddy production and its impacts on rural development in Iraq
İklim değişikliğinin çeltik üretimi ile etkileşimi ve Irak kırsal kalkınması üzerine etkileri
  1. Tez No: 560000
  2. Yazar: JAWAD HASSAN HUMAIDY AL-ABBASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Adaptasyon, Çeltik üretimi, kırsal kalkınma, Sulama suyu kısıtı, Kırsal ekonomi, Climate change, Adaptation, Paddy production, rural development, Irrigation water scarcity, Rural economic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İklim değişikliği kaçınılmaz bir olgu olup önümüzdeki yüzyılda da devam etmesi beklenmektedir. Tarım sektörü iklim değişikliğine karşı en hassas sektör olduğundan etkin bir politika geliştirebilmek için iklim değişikliğine adaptasyona yönelik önlemler büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada 1966-2015 periyodunda Irak'ın dört farklı bölgesinde (Al Najaf, Al Qadisiyah, Al Muthanna ve Thi Qar) iklim değişikliğinin mevcut durumu analiz edilmiş ve çeltik sektörü ve buna bağlı olarak da kırsal kalkınma üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma öncelikli olarak sıcaklık, yağış ve nem gibi ilklim parametrelerinde yerel ve ulusal düzeyde uzun vadede gözlenen değişimleri tanımlayıcı istatistikler ve haritalar ile analiz etmekte, ikinci aşamada ise belirlenen bölgelerde çeltik tarımı ve kırsal kalkınma üzerine etkilerini regresyon modelleri ortaya koymaktadır. Araştırmada kullanılan veriler tesadüfi örnekleme ile seçilmiş 223 çeltik üreticisi ile yüz-yüze görüşmelerle gerçekleştirilen anket çalışması ve Irak resmi makamları ile yapılan görüşmeler ile elde edilmiştir. İstatistiksel analizler söz konusu periyot boyunca yıllık minimum ve maksimum sıcaklıkların arttığını ve yıllık toplam yağışın azaldığını işaret etmiştir. Mevcut senaryo Irak tarımının (özellikle de çeltik üretiminin) ve sulama sektörünün yağış azlığı ve artan sıcaklardan ne denli etkilindigini olduğunu ortaya koymaktadır çünkü Irak tarımı ve sulama sistemleri tümüyle bu iki faktöre bağlıdır. Mevcut bulgular artan sıcaklık ve azalan yağışların bölgenin iki temel su kaynağının (Dicle ve Fırat) verimleri ile de önemli ilişkiler sergilediğini ortaya koymaktadır. Bu iki nehirde yaşanan su kısıtı çalışma alanı çeltik verimleri üzerine de olumsuz etkiler sergilemektedir. Tüm hususlar göz önünde bulundurulduğunda, Irak hükümetinin girişimde bulunup iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletici tedbirler alması gerektiği aşikardır. Irak hükümeti bu konuda polika oluşturmaya özellikle özen gösterip iklim değişikliğine adaptasyon ve olumsuz etkilerini hafifletici tedbirler üzerine odaklanmalıdır. Özellikle su kaynakları yönetimi ve bitki deseni üzerinde durulup çiftçiler arasında bir bilinç uyandırmak için yayım servislerini güçlendirirek iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletme ve sürdürülebilir bir tarımsal gelişme sağlanması gerektiği aşikardır.
Özet (Çeviri)
Climate change is inevitable and will continue into the next century. Since the agricultural sector in Iraq is most vulnerable to climate change, a thorough understanding of adaptive measures is important for formulating effective policy decisions. This study provides an overview of the status of climate change and adaptation in the paddy sector and its impacts on rural development in four Districts (Al Najaf, Al Qadisiyah, Al Muthanna and Thi Qar) for the period 1966-2015 in South of Iraq. First, the study relies on descriptive statistics and maps to explore the long-term changes at both country and local level in climatic variables such as temperature, rainfall, and humidity. Second, it uses regression models to estimate the impact of climate change on Iraq paddy productivity. The primary data used in this study were collected through structured questionnaires administered to 223 randomly selected rice farmers and the secondary data were collected from the official organizations of Iraq. Statistical analyses revealed increasing average yearly minimum and maximum temperatures and decreasing total yearly rainfall in time. This scenario explicitly indicates how Iraqi agriculture (especially paddy production) and irrigation sectors are suffering from the scarcity of rainfall and rising in temperatures because of Iraqi agriculture and irrigation systems largely dependent on these two factors. The findings also revealed that increasing temperatures and decreasing precipitations had significant correlations with the outcomes of two primary water resources of Iraq (Tigris and Euphrates). Then, excessive water scarcity in two main rivers had adverse effects on rice yield of the study area. It was concluded that Iraqi government should take some initiatives to mitigate the negative effects of climate change on paddy yields. Iraqi government should give more interests on policy formulation and to find out the ways of adaptation and mitigation of adverse effects of climate change. Strong emphasis should be given on redesign of the water management plan, introducing suitable cropping pattern and varieties, developing awareness among the farmers and strengthening the agricultural research and extension systems to lessen the detrimental effects of climate change as well as to ensure the sustainable agricultural development of Iraq.