Farklı ülkelerden elde edilen arı ekmeği örneklerinin biyokimyasal ve biyoaktif özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of biochemical and bioactive properties of bee bread samples from different countries
- Tez No: 560011
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arı ekmeği, fenolik, antioksidan, Bee bread, phenolic, antioxidant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Farklı ülkelerde bulunan ( Çin, Kırgızistan, Litvanya ve Türkiye) ticari olarak satışı olan arı ekmeği ürünlerinin biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada toplam 7 arı ekmeği numunesi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan arı ekmekleri Polonya, Litvanya, Kırgızistan, Türkiye (Kırşehir, Ereğli, Mersin) ve Çin arı ekmekleridir. Örneklerin toplam fenolik madde içeriği Folin-Ciocalteu metodu ile antioksidan aktivitesi fosfomolibden metodu ile belirlenmiştir. Örneklerin toplam fenolik madde miktarının 853.50-1614.84 mg GAE/100 g arı ekmeği arasında değiştiği görülmüştür. Fenolik madde miktarı en yüksek olan arı ekmeği örneği Mersin iken, en düşük olan Kırşehir örneğidir. Örneklerin antioksidan aktivitesi ise 25.38-75.71 mgAAE/g arı ekmeği arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, farklı ülkelerden toplanan arı ekmeği örneklerinin toplam fenolik madde ve antioksidan aktiviteleri arasında gözlenen farklılık coğrafik ve botanik orijin farklılıkları, işleme ve depolama özelliklerinden kaynaklanmış olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, located in different countries (China, Kyrgyzstan, Lithuania and Turkey) as sales of commercial bee bread product which is intended to determine the bioactive properties. A total of 7 bee bread samples were used in the study. Bee bread samples used in the study obtained from Poland, Lithuania, Kyrgyzstan, Turkey (Kırşehir, Ereğli, Mersin) and China. Total phenolic content of the samples were determined by Folin-Ciocalteu method and antioxidant activity was determined by phosphomolybdenum method. The total phenolic content of the samples was found to vary between 853.50-1614.84 mg GAE / 100 g bee bread. The sample of bee bread with the highest phenolic content is Mersin and the lowest is Kırşehir. Antioxidant activity of the samples ranged between 25.38-75.71 mgAAE/g bee bread. According to the results, the difference between total phenolic and antioxidant activities of bee bread samples collected from different countries may be due to differences in geographical and botanical origin, processing and storage characteristics.