Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üniversite düzeyindeki yabancı öğrencilere Türkçe öğretimi üzerine bir değerlendirme
A research in to the learning of Turkish by university level foreign students in the Turkish Republic of North Cyprus
- Tez No: 402780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENTAÇ ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe dil yeterlilik düzeyleri, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni, Turkish language proficiency levels, European Language Portfolio
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Akademik anlamda kendini geliştirmek için üniversitelerimize farklı ülkelerden birçok öğrenci gelmektedir. Bu öğrenciler bölümlerinin programlarına ek olarak Türkçe öğretim programlarına da alınmaktadır. Türkçe öğretim programlarıyla amaçlanan yabancı öğrencilere iletişim kurmada ve ihtiyaçlarını aktarmada temel Türkçe dil becerilerini kazandırmaktır. Üniversiteler Türkçe öğretim programlarını ve bu programlar doğrultusundaki materyallerini kendileri hazırlamaktadır. Bu durum üniversitelerin program oluşturmada farklı öğrenme yaklaşımlarını benimsediklerini göstermektedir. Bu farklılık Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni doğrultusunda uygulanacak evrensel dil öğretimi programıyla giderilebilir. Bu bağlamda çalışmada 2014-2015 eğitim öğretim yılının güz döneminde Türkçe öğretim programına alınan 86 yabancı öğrencinin aldıkları eğitim sonunda Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni' nde yer alan A1 dil yeterlilik düzeyine ne kadar ulaştıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni' nin A1 dil yeterlilik düzeyini içeren görsel destekli çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru yanlış, diyalog tamamlama ve kendini tanıtma başlığı altında açık uçlu sorular hazırlanmış ve öğrencilerin bu soruları cevaplamaları istenmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler göstermektedir ki on iki haftalık eğitim sürecinden geçen öğrenciler, Avrupa Dilleri Öğretimi ortak Çerçeve Metni' nin öngördüğü A1 dil yeterlilik düzeyine ulaşamamıştır. Çalışmanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde yabancı dil olarak Türkçeyi öğreteceklere ve yabancılara öğretmek amacıyla program hazırlayacaklara katkı sağlayacağına ve rehber olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to further their academic studies many students from other countries attend universities in The TRNC. As well as taking classes related to their chosen subjects they also take classes in order to learn Turkish. The aim of these programs is to help the foreign students learn enough Turkish to communicate within the institution and to be able to articulate their basic needs. The Turkish language programs and the materials are prepared by the tutors themselves. This shows that the Universities are open to using different approaches to cater for different learning needs of their students. This difference can be rectified using the European Language Portfolio. In this context, this study is performed with the aim to detect to what extent 86 foreign students language adequacy as determined by Europen Language teaching common frome text for the level A1. In order to collect data, A1 language profıciency level questions in accordance with the European Language Portfolio, under the headings of multiple choice, completing sentences, true/false, completion of dialogue and introducing yourself headings were prepared and students were asked to answer them The results of the study show that after a twelve week program students had reached the A1 language proficiency level as set out in the European Language Portfolio. It is believed that this research will benefit and shed light to those in the Turkish Republic of North Cyprus who will be teaching and those preparing Turkish as a second language programs for foreign students.