İçe dönük-dışa dönük kişilik yapısı dindarlık ilişkisi: SDÜ örneği
The relationship between religiosity and introvert-extrovert personality: SDÜ case
- Tez No: 560021
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Kişilik, İçedönük-Dışadönük Kişilik Yapısı, Religion, Religiosity, Personality, Introvert-Extrovert Personality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, İçedönük-Dışadönük Kişilik Yapısı ve Dindarlık İlişkisi, bazı sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, fakülte/yüksekokul, yaşamının çoğunluğunun geçirildiği yer, anne tutumu, baba tutumu, dini bilgi düzeyi, algılanan dindarlık durumu, dini eğitimini aldığı yer) açısından incelenmiş ve aralarındaki ilişki açıklanmıştır. Araştırmanın örneklemi, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde okuyan ilahiyat fakültesi, güzel sanatlar fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi ve eğitim fakültesi öğrencilerinden tesadüfi olarak seçilen 280 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada dindarlığı ölçmek amacıyla, Allport ve Ross tarafından geliştirilen, Türkçe'ye çeviri ve uyarlaması Cirhinlioğlu tarafından yapılan ''Dini Yönelim Ölçeği'' ve içedönük-dışadönük kişilik yapısını ölçmek amacıyla H. J. Eysenck ve S.B.G. Eysenck tarafından geliştirilen, Türkçe'ye çeviri ve uyarlaması Topçu tarafından yapılan ''Eysenck Kişilik Envanteri'' kullanılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde din, dindarlık, kişilik, içedönük-dışadönük kişilik dindarlık ilişkisi; ikinci bölümde yöntem; üçüncü bölümde bulgular ve yorum kısmı bulunmaktadır. Araştırmada kullanılan verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Verilerin türüne göre t testi, tek yönlü varyans analizi(ANOVA) yapılmış; F değerinin anlamlı olması durumunda farkın hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için Tukey testi uygulanmıştır. Araştırmada, yaş, öğrenim görülen fakülte, yaşamın çoğunluğunun geçirildiği yer, dini bilgi düzeyi, algılanan dindarlık, dini eğitim alınan yer ile bireyin dindarlık düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmanın değişkenleri ile içedönük dışadönük kişilik yapısı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmada, içedönük dışadönük kişilik yapısı ile dindarlık arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between introvert-extrovert personality and religiosity(SDU case) was examined in terms of some socio-demographic variables (gender, age, faculty / college, the place where the majority of life was spent, mother attitude, father attitude, religious knowledge, perceived piety status, the placeof religious education) and the relationship between them was explained. The sample of the study consists of 280 randomly selected students from Faculty of Theology, Faculty of Fine Arts, Faculty of Health Sciences and Faculty of Education at Süleyman Demirel University. In order to measure the religiosity in the study,“Religious Orientation Scale”was used which was developed by Allport and Ross, and translated and adopted to Turkish by Cirhinlioğlu. In order to measure the introvert-extrovert personality,“Eysenck Personality Inventory”was used which was developed by H.J.Eysenck and S.B.G. Eysenck, and translated and adopted to Turkish by Topçu. The research consists of three parts. The first part includes religion, religiosity, personality, and relation between introvert-extrovert personality and religiosity; the second part is about the method; there are findings and comments in the third chapter. SPSS 22 program was used in the analysis of the data obtained in the research. According to the type of data t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) was made; if the F value was significant, the Tukey test was applied to determine which group caused the difference. In the study, it was found that there is a significant relationship between the age, the faculty studied, the place where the majority of life was spent, the level of religious knowledge, the perceived piety, the place of religious education and the level of religiousness of the individual. No significant relation could be found between the variables of the study and the introvert-extrovert personality. In the study, no significant relationship was found between the introvert-extrovert personality and religiosity.