The Turkish adaptation of the pathological narcissism inventory
Patolojik narsisizm ölçeğinin Türkçeye uyarlanması
- Tez No: 443331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsistik kişilik bozukluğu, Patolojik narsisizm, Normal narsisizm, Kayıtsız narsisizm, Tedirgin narsisizm, İçe dönük narsisizm ve Dışa dönük narsisizm, Narcissistic personality disorder, Pathological narcissism, Narcissistic grandiosity, Narcissistic vulnerability, Overt expressions of narcissism, and Covert expressions of narcissism
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın iki amacı vardır. İlki, Pincus vd. tarafından 2009 yılında geliştirilen, Patolojik Narsisizm Envanteri'nin (PNE) dil eşdeğerliliğini sağlamak. İkincisi, ölçeğin güvenilirlik ve geçerliliğini sağlamaktır. Araştırmanın örneklemi 18-25 yaş arası 536 Türk üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin bilgi, Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı, iki yarım güvenirliği, madde-test korelasyonu ve test tekrar-test güvenirliği analizleri ile elde edilmiştir. Bir aylık dönem içerisinde test–tekrar test güvenilirliği bulunmuştur. Ölçeğin geçerliliğini değerlendirmek üzere faktör yapısı ve ölçüt geçerliğine bakılmıştır. Ölçüt geçerliliği, Patolojik Narsisizm Ölçeği ile Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri (NKE) aralarındaki ilişkiye bakılarak incelenmiştir. Orjinal ölçekteki yedi faktörlü yapı ufak farklılıklarla, bu örneklemde de bulunarak ölçeğin geçerliliği desteklenmiştir. Ayrıca, kayıtsız (grandiyöz) patolojik narsisizm özelliklerini ölçtüğü düşünülen EXP (sömürücülük) alt ölçeği ile benlik saygısı arasında pozitif, tedirgin (vulnerable) patolojik narsisizm özelliklerini ölçtüğü düşülen alt ölçekler ile benlik saygısı arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Daha önceki çalışmalara benzer olarak, NKE ile PNE arasında orta derecede pozitif bir ilişki bulunmuştur. Araştırma, Patolojik Narsisizm Envanteri'nin patolojik narsisizmi ölçmek için kullanılacak güvenilir ve geçerli bir ölçek olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has two main purposes, which are: (a) to translate the PNI instrument, which was developed by Pincus et al. (2009) for implementation in Turkish for gathering self-reports of pathological narcissism in both clinical and nonclinical populations and (b) to conduct research on the reliability and validity of the Turkish version of the scale. The study was conducted on Turkish 536 young adult college students aged 18 to 25 years. The reliability of the PNI was addressed by examining the internal consistency, item-total correlations, split-half reliability, and test-retest reliability. A statistically significant test/retest association (in a month period) of high strength was found. The construct validity of the PNI was addressed by examining factor analytic structure and interrelations to Turkish versions of Rosenberg Self-Esteem Inventory (RSI) and Narcissistic Personality Inventory (NPI) related to Pathological Narcissism Inventory (PNI). Supporting the validity of the scale, the seven factor solution underlying the original form was found with minor modifications. A significant positive relation was found between self-esteem and EXP subscale that assesses Narcissistic grandiosity traits. Moreover, negative relation between self-esteem and CSE, DD, SS, ER, GF, and SE subscales that assess Narcissistic vulnerability. Similar to previous studies, there was a modest positive correlation between NPI and PNI. The study showed that PNI proved to be a reliable and valid assessment tool for identify pathological narcissism in Turkey.