Fal ve kahve falıyla ilgili uygulamalara fenomenolojik bir yaklaşım
A phenomenological approach to fortune and coffee
- Tez No: 560069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Fal, Falcı, Kahve Falı, Fortune, Fortune-teller, Coffee Fortune
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsanın geleceği öğrenme ve kaderini kontrol altında tutma arzusuyla ortaya çıkan fal, nesillerden nesillere aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Bu yolculuğu sırasında pek çok şekil, kalıp ve araç değiştirse de fal ve falcılık kavramları bulunduğu toplum içerisinde varlığını hep korumuştur. Çalışmamızda, insanları kolayca etrafına toplayabilen ve telvesi bakımından kolay şekillendirilebilen kahve içeceği ve toplumsal bir sorun olarak varlığını devam ettiren, medya ve internet kuruluşları sayesinde daha hızlı tanınan kahve falının tarihi sürecine değindik. Bu anlamda kahvenin ve kahve falının kendisine ait bir kültür oluşturduğunu gördük. Falcılarla yapılan görüşmeler sırasında falcıların ikna ve tahmin kabiliyetlerinin yüksek olduğunu, amatör ve profesyonel falcılar arasında zaman, mekân, üslup, ücret ve fal yorumlanış usulü bakımından farklılıklar bulunduğunu ve sanal siteler aracılığıyla bakılan kahve fallarının logaritmik veriler ile oluşturulduğunu öğrendik. Birçok farklı karakterde kişiyle görüşen falcıların veya matematiksel hesaplara dayalı fal sitelerinin doğru tahminlerde bulunma ihtimali vardır. Bu tahminler genellikle kesinlik ifade etmeyen, genel geçer bilgiler üzerine kurulu, olasılıklar zinciridir ve kişinin psikolojik durumuyla yakından alakalıdır. Bu anlamda fal ve toplum nezdinde fal çeşitleri arasında en çok tercih edilen kahve falı uygulamaları tezimizin konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fortune of human beings, which emerged with the desire to learn the future and control the destiny, has been transferred to generations and has survived to the present day. During this journey, the concept of fortune and fortune-telling has changed many shapes, patterns, and tools and has always maintained its existence in the society. In our study, coffee drink that can easily gather people around and be taken shape easily, and the media and the Internet institutions have given more importance to the historical process of coffee fortune telling. In this sense, coffee and coffee fortune formed a culture of its own knowledge was obtained. It was learned that there were differences between the amateur and professional fortune-tellers in terms of time, place, style, wage and interpretation methods during the interviews with the fortunetellers and that the coffee fortunes that were looked through virtual sites were created by logarithmic data. Fortunately, fortune tellers based on mathematical accounts or fortune tellers who meet with many different characters are likely to make accurate predictions. These estimates are usually a chain of probabilities, based on general knowledge, which do not express certainty, and are closely related to one's psychological state. In this sense, social media applications related to the most preferred coffee fortune, and fortune are the subject of our thesis