Land cover change detection for somalia: 2003-2016
Somali'de arazi örtüsü değişimleri: 2003-2016
  1. Tez No: 560073
  2. Yazar: MOHAMED OMAR YAHYE MOHAMED OMAR YAHYE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ DADAŞER ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Örtüsü Değişimleri, Somali, Uydu Görüntüleri, MODIS, NDVI, Land Cover Change, Somalia, Satellite Imagery, MODIS, NDVI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
İnsan faaliyetleri ve iklim değişikliği son yıllarda Somali'de arazi örtüsü üzerinde önemli değişimlere neden olmuştur. Somali çok hassas çevresel özelliklere sahip olup, Somali halkı doğrudan doğaya bağımlıdır. Bu çalışmada, 2003'ten 2016'ya kadar Somali'deki arazi örtüsü değişiklikleri uzaktan algılama teknikleri kullanarak analiz edilmiştir. Arazi örtüsü değişimleri ve meteorolojik koşullar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. 2003-2016 dönemi için 250 m mekansal çözünürlüğe sahip orta çözünürlüklü görüntüleme spektroradiometresi (MODIS) 16 günlük bileşik normalize edilmiş fark bitki örtüsü indeksi (NDVI) verileri ABD'nin USGS kurumu web sayfasından temin edilmiştir. Dünya Bankası İklim Değişikliği Bilgi Portalı'ndan Somali'nin ortalama yıllık yağış ve yıllık ortalama hava sıcaklığı verileri alınmıştır. NDVI, yağış ve hava sıcaklığı zaman serilerindeki değişimler incelenmiştir. Bu parametreler arasındaki korelasyonlar da hesaplanmıştır. Sonuçlar Somali'de bitki örtüsünün 2003'ten 2016'ya değişken olduğunu göstermiştir. NDVI iklim koşullarındaki değişikliklere hızlı bir şekilde cevap vermiştir. Ortalama NDVI, kuraklık koşullarında genellikle daha düşük olduğunu göstermiştir. Yağış ve NDVI verilerindeki eğilimler benzerdir. NDVI, arazi örtüsü değişimlerini tespit etmek için yararlı bir araç sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Somalia, major alterations in land cover occurred in the past decades due to human activities and climate change. Somalia has very sensitive environment and the people of Somalia are directly dependent on nature. In this study, we analyzed the land cover changes in Somalia from 2003 to 2016 using satellite imagery techniques. We also examined the relationships between land cover changes and climatic conditions. Moderate resolution imaging spectroradiometer (MODIS) 16-day composite normalized difference vegetation index (NDVI) data with 250 m spatial resolution were acquired from U.S. Geological Survey for the 2003-2016 period. We also obtained annual precipitation and annual average air temperature data for Somalia from World Bank Climate Change Knowledge Portal. The variations in NDVI, precipitation and air temperature time series were examined. The correlations among these parameters were also calculated. The results showed that vegetation in Somalia showed a dynamic pattern from 2003 to 2016. NDVI responded quickly to changes in climatic conditions. Average NDVI was generally lower under drought conditions. The trends in NDVI and precipitation data were similar. NDVI provided a suitable tool for detecting land cover changes.