Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında yabancıların çalışma ve sosyal güvenlik hakları
Work and social security rights of foreigners under International Labor Law, master's thesis
  1. Tez No: 560189
  2. Yazar: AYŞE NUR KARAYEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılar, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi, Uluslararası İşgücü Kanunu, Yabancıların Çalışma İzni, Yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hakkı, Foreigners, Geneva Convention of 1951, International Labor Law, Foreigner's Work Permit, Labor and Social Security Rights of Foreigners
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye, coğrafi konumu itibariyle çeşitli sebeplerle yabancı göçünü çekmektedir. Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde farklı hukuki statülere tabi olan yabancıların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için çalışmak zorunda oldukları bir gerçektir. Çalışma ve sosyal güvenlik hakkı, devletlerin ülkelerinde bulunan yabancılara, kendi ülke vatandaşları ile eşit olarak uygulanması gereken bir hak olması, gerek uluslararası sözleşmelerde gerekse de iç hukuktaki düzenlemelerde kabul edilmiştir. Bu bağlamda, Türkiye'de yabancıların çalışma izinleri, 2003 yılından bu yana 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda düzenlenmekteydi. Ancak ülkeye giriş yapan yabancı nüfusundaki artış ve buna bağlı olarak yabancıların çalışma izni başvurularındaki çoğalma, ayrıca yabancı yatırımcıyı ve nitelikli yabancı işgücünü ülkeye çekme politikasında mevcut düzenlemenin yetersiz kalması gibi nedenlerle, bu sorunlara çözüm olarak 28 Temmuz 2016 tarihinde 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu tez çalışmasında, Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında yabancıların çalışma ve sosyal güvenlik hakkı değerlendirilecektir. Bu çalışma, Türkiye'deki yabancıların çalışma ve sosyal güvenlik hakkını, 6735 sayılı kanununun getirdiği yeni düzenlemeler ışığında incelemesinden dolayı ve kanunun etkin bir şekilde uygulanması için sunacağı öneriler bakımından önem taşımaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde konuyla ilgili temel kavramlara ve mevzuattaki düzenlemelere yer verilecek, ikinci bölümde, bu kanun kapsamında yabancıların çalışma hakkı, üçüncü bölümde yabancıların sosyal güvenlik hakkı incelenecek ve çalışmanın sonuç kısmında ise genel değerlendirme ve önerilere yer verilecektir
Özet (Çeviri)
Because of its geographical location, Turkey has attracted foreign immigration for various reasons. It is a fact that; foreigners in Turkey, who are subject to different legal status, have to work for meeting their needs during their stay. The right to work and social security has been recognized in international conventions and domestic law as a right to be applied equally to foreigners in the states of their countries as citizens of their own countries. In this context, work permits for foreigners in Turkey, has been regulated in the Law on Work Permits for Foreign numbered 4817 since 2003. However, the International Labor Law No. 6735 entered into force on July 28, 2016 as a solution to the problems like the increase in the foreign population entering the country and consequently the increase in the applications for work permits of foreigners also the inadequate regulation of the policy of attracting foreign investors and qualified foreign labor force in the country. In this thesis, the right to work and social security of foreigners will be evaluated within the scope of International Labor Law. This study is important because labor and social security rights of foreigners in Turkey in the lights of new regulations by Law No. 6735 was examined and recommendations about effective application of the law was presented in this study. In the first part of the study, the basic concepts and regulations in the legislation will be included, in the second part, the right of foreigners to work under this law and in the third part the social security right of the foreigners will be examined and in the conclusion part, general evaluation and suggestions will be given.