Kemoterapi sonrası febril nötropeni gelişen akut lenfoblastik lösemi, nöroblastom ve lenfoma tanılı çocuk hastalarda solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin incelenmesi
Investigation of respiratory viruses in febrile neutropenic children with acute lymphoblastic leukemia, neuroblastoma and lymphoma after chemotherapy
- Tez No: 560218
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanser, febril nötropeni, solunum yolu virüsleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kemoterapi Sonrası Febril Nötropeni Gelişen Akut Lenfoblastik Lösemi, Nöroblastom Ve Lenfoma Tanılı Çocuk Hastalarda Solunum Yolu Enfeksiyonu Yapan Virüslerin İncelenmesi Amaç: Febril nötropeni, kanser tedavisi için kemoterapi alan hastalarda sık görülen bir komplikasyon olup mortalitenin önemli nedenlerindendir. Bu çalışmada kemoterapi sonrası febril nötropeni tanısı alan akut lenfoblastik lösemi, nöroblastom ve lenfoma hastalarında solunum yolu virüsleri sıklığının tespit edilmesi ve bunların febril nötropeni ataklarındaki rolünün incelenmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Şubat 2018 ile Şubat 2019 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Çocuk Onkoloji Bilim Dalı ve Adana Şehir Hastanesi Çocuk Onkoloji kliniklerinde yatırılarak takip ve tedavi edilen febril nötropenideki Akut lenfoblastik lösemi (ALL), nöroblastom ve lenfoma tanılı toplam 55 olgudan (her atak yeni bir olgu olarak değerlendirildi) nazofaringeal sürüntü örneği alındı. Alınan örneklerden solunum yolu virüsleri olan, respiratuar sinsitiyal virüs, influenza A ve B, parainfluenza, metapnömovirüs, bocavirüs, koronavirüs, rinovirüs, adenovirüs varlığı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Viroloji Laboratuvarı'nda real-time PCR testleri kullanılarak araştırıldı. Hastaların klinik özellikleri, laboratuar, mikrobiyoloji sonuçları, tedavileri ve tespit edilen viral etken sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 55 olguda tanı olarak en sık akut lenfoblastik lösemi (%45,4), 2. sıklıkla nöroblastom (%40), 3. sıklıkla lenfoma (%14,6) saptandı. Hastaların ortalama yatış süresi 14,85±10,43 gün olup, ortalama nötropeni süresi ise 8,71±4,27 gün idi. Febril nötropeni ataklarının %69,1'inde mikrobiyolojik ajan tespit edildi. Hastaların 29'unda (%52,7) solunum yolu virüsü tespit edilmiş olup, 6'sında (%20,6) birden fazla virüs ile koenfeksiyon mevcuttu. En sık izole edilen virüs rinovirüs olup, ikinci sıklıkla adenovirüs görüldü. Yüksek riskli hasta grubunda nötropeni süresi anlamlı derecede daha uzun ve solunum yolu virus sıklığı daha fazla bulundu. Hastaların %86,2'sinde solunum semptomu izlendi, akciğer enfeksiyonu olan hastalarda solunum yolu virüs sıklığı istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Kombine tedavi alan hastalarda solunum yolu virüs sıklığı anlamlı yüksek bulundu. 5 hastada mortalite gelişmiş olup bu hastaların tamamı febril nötropeni atağına hastanede girmiştir ve hepsinde mikrobiyolojik olarak enfeksiyon odağı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız solunum yolu virüslerinin kanserli çocuklarda febril nötropeni ataklarında önemli bir enfeksiyon ajanı olduğunu göstermiştir. Real-time PCR yöntemi kullanılarak solunum yolu virüslerinin erken tanısı ile FUO'lu hastalarda ampirik antibiyotik ve antifungal kullanımının azaltılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Investigation of Respiratory Viruses in Febrile Neutropenic Children with Acute Lymphoblastic Leukemia, Neuroblastoma and Lymphoma After Chemotherapy Objectives: Febrile neutropenia is a common complication in patients receiving chemotherapy for cancer treatment and is one of the major causes of mortality. The aim of this study is to determine the prevalence of respiratory tract viruses and their role in the development of neutropenic fever in children with acute lymphoblastic leukemia, neuroblastoma and lymphoma. Materials and Methods: In the scope of this study, nasopharyngeal swab samples were taken from 55 patients (each episode of a patient was evaluated as a new case), who were referred to Pediatric Oncology Clinics of Medical Faculty of Cukurova University and City Hospital of Adana from February 2018 to February 2019. Nasopharyngeal sample was obtained for the detection of respiratory viruses which are respiratory syncytial virus (RSV), influenza A and B, parainfluenzavirus (PIV), metapneumovirus (hMPV), bocavirus, coronavirus, rhinovirus, adenovirus, at Virology Laboratory within the body of Department of Medical Microbiology by using real-time PCR tests. Cases' symtoms, laboratory and microbiological findings, treatments and detected respiratory viruses were recorded. Results: Most of the patients had acute lymphoblastic leukemia (%45,4), and then neuroblastoma had the most frequency in patients (%40). Lymphoma was the least common (%14,6). The overall median length of hospital stay was 14,85±10,43 days and median duration of neutropenia was 8,71±4,27 days. Microbiologically documented infections were found in 69,1% episodes. Overall, respiratory viral infections were associated with 52,7% of febrile neutropenia of which 20,6% were viral coinfections. Rhinovirus was the most frequently detected virus then adenovirus was the most. High risk patients had longer median duration of neutropenia and respiratory virus frequency was higher in these patients. Respiratory symptoms were present at admission in 86,2% of the episodes. The frequency of respiratory viruses was found to be statistically significant in patients with lung infection. The frequency of respiratory virus was significantly higher in patients receiving combination therapy. 5 patients died and all of them presented febrile neutropenic episodes during hospitalization. These 5 patients had microbiologically documented infections. Conclusions: Respiratory viruses are shown to be important causative agents in children with cancer and an episode of febrile neutropenia. Therefore, we are of the opinion that the ability to detect respiratory viruses in a short time by using real-time PCR tests may be helpful in reduce the extensive use of antibacterial and antifungal treatment in patients with febrile neutropenia. Keyword: Cancer, febrile neutropenia, respiratory viruses.