Hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin değişime karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nurses' individual innovation levels on attitudes towards change
- Tez No: 560236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Bireysel Yenilikçilik, Değişim, Nursing, Individual Innovativeness, Change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
1.ÖZET Amaç: Bu çalışmada hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin değişime karşı tutumlarına etkisini incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlandı. Araştırmanın evrenini, Bolu il Merkezi'nde T.C. Sağlık Bakanlığı Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak çalışan 457 hemşire (N=457) oluşturdu. Örneklem büyüklüğü Epi Info 2000 programında, %50 bilinmeyen prevelans, 0.05 sapma ve %95 güven aralığında ulaşılması gereken en küçük sayı 171 olarak hesaplandı ve 186 hemşireye ulaşıldı (n=186). Veriler 01 Ağustos-30 Eylül 2016 tarihleri arasında“Hemşirelerin Bireysel ve Mesleki Özellikleri Soru Formu”,“Değişime Karşı Tutum Ölçeği (DKTÖ)”ve“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği (BYÖ)”kullanılarak toplandı. Verilerin analizi için SPSS 23 paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamaları 32,73±0,85'dir. Hemşirelerin %79,6' sı kadın, % 68,8' i evli, %63,4' ü lisans mezunu, %95,7'si kadrolu ve %30,1'i klinik birimlerde görev yapmaktadır. Hemşirelerin bireysel yenilikçilikleri düşük düzeyde (60,10±7,90), değişime karşı tutumları orta düzeyde (X=60,98±12,66) bulundu. Hemşirelerin bireysel yenilikçilik kategorisi kuşkucudur. Değişime karşı tutum ölçeği toplam puanı ile BYÖ toplam puanı arasında pozitif yönde zayıf düzeyde (r=, 278) ilişki saptandı. Sonuç: Hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin değişime karşı tutumlarını pozitif yönde etkilediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: In this research, ıt was aimed to examine the effect of individual innovativeness levels of nurses on attitudes against change. Material and Methods: The research was planned as a descriptive and cross-sectional type. The population of the research composed of 457 nurses (N = 457) working in the center of Bolu Province T.C. Ministry of Health Abant İzzet Baysal University Izzet Baysal Education and Research Hospital. Number of samples was calculated as 171 to be the smallest number to be reached in the Epi Info 2000 program with 50% unknown prevalence, 0.05 deviation, and 95% confidence interval and 186 nurses were reached (n = 186). The data were collected between 01 August and 30 September 2016 by using The Individual and Professional Characteristics Form of Nurses, Attitudes Against Change Scale (ATCS), Individual Innovativeness Scale (IIS). SPSS 23 package program was used for data analysis. Results: The average age of the nurses in the research are 32,73 ± 0,85.79.6% of the nurses are female, 68.8% of the nurses are married, 63.4% of the nurses have bachelor's degree, 95.7% of the nurses work as permanent staff in the hospitaland 30.1% of the nurses work in clinical units at the hospital. It was found that the level of The Individual Innovativeness of the nurses was low (60,10 ± 7,90) and the level of Attitude Against Change of the nurses was moderate (60,98 ± 12,66). The category of individual innovativeness of the nurses is skeptical. There was a positively weak (r = 278) relationship between the total score of The Attitude Against Change and the total score of the Individual Innovativeness Scale. Conclusions: It was found that the level of individual innovativeness of the nurses positively effected their attitude against change.