Farklı kuşaklardaki hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişki
The relationship between individual innovation levels and lifelong learning tendencies of nurses from different generations
  1. Tez No: 741253
  2. Yazar: ÖZGE BAHAR SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Bireysel Yenilikçilik, İnovasyon, Yaşam Boyu Öğrenme, Kuşaklar, Nursing, Individual Innovation, Innovation, Lifelong Learning, Generations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırma, farklı kuşaklardaki hemşirelerin yenilikçilik düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırma tipindedir. Araştırmanın evrenini; İstanbul ilinde bulunan kuruluş yıllarına göre köklü eğitim-araştırma hastanesinde çalışan tüm hemşireler, örneklemini bilinen formülle hesaplanan 353 hemşire oluşturmuş, araştırmaya 456 hemşire katılmıştır. Veriler“Bilgi Formu”,“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ve“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 17.0 programı kullanılmıştır.Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamaları 28,76± 7,16, çoğunluğu Y kuşağı (%89,6), kadın (%79,2) ve lisans mezunudur (%73,7).Çalışmaya katılan hemşirelerin çoğunluğunun herhangi bir yenilikçilik eğitimine katılmadıkları ve herhangi bir araştırma projesinde yer almadıkları belirlenmiştir.Çalışmaya katılan hemşirelerin ölçek toplam puan ortalamaları“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”nden 43,10±8,18,“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”nden 91,88±17,75'tir. Bu sonuçlara göre, hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin ortalamanın altında, yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri cinsiyet, öğrenim düzeyi, kurumlarında üstlendikleri görevler durumundan etkilenirken; medeni durum, çalışma yılı, çalıştığı birim gibi durumlardan etkilenmemektedir. Hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile kuşakları karşılaştırıldığında Y ve Z kuşağındaki hemşirelerin, X kuşağındaki hemşirelerden daha yenilikçi olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile kuşakları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmamıştır. Hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında zayıf, pozitif ve negatif yönlü, istatistiksel olarak çok ileri düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin yapmış oldukları hizmetin kalitesi için yenilikçi uygulamalara katılmaları konusunda cesaretlendirilmesi, desteklenmesi, yeterli zaman ve kaynak sağlanması, hemşirelik bakımına yönelik yeni yöntemlerin ve ürünlerin tanıtılmasının hemşireliğin geleceği açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the relationship between the innovativeness levels of nurses of different generations and their lifelong learning tendencies. The universe of the research; all nurses working in a well-established training-research hospital in Istanbul, according to their establishment years, constituted the sample of 353 nurses calculated with the known formula, and 456 nurses participated in the research. Data were collected with the“Information Form”,“Individual Innovation Scale”and“Lifelong Learning Tendency Scale”. SPSS 17.0 program was used for the analysis of the data collected in the study. The mean age of the nurses participating in the study was 28.76±7.16, most of them were female (79.2%) and had a bachelor's degree (73.7%). It was determined that the majority of the nurses participating in the study didn't participate in any innovation training and didn't take part in any research project. The scale total score averages of the nurses participating in the study were 43.10±8.18 from the“Individual Innovation Scale”and 91.88±17.75 from the“Lifelong Learning Tendency Scale”. According to those results, it was determined that the individual innovativeness levels of the nurses were below the average and their lifelong learning tendencies were moderate. While nurses' individual innovativeness levels and lifelong learning tendencies are affected by gender, education level, and the duties they undertake in their institutions; they aren't affected by marital status, working year, unit of employment. When the individual innovativeness levels of the nurses and their generations were compared, it was determined that the nurses in the Y and Z generation were more innovative than the nurses in the X generation. When the lifelong learning tendencies of nurses and their generations were compared, no significant difference was found. It was determined that there was a weak, positive and negative, statistically highly significant relationship between the individual innovativeness levels of nurses and their lifelong learning tendencies. It is thought that encouraging and supporting nurses to participate in innovative practices for the quality of their service, providing sufficient time and resources, and introducing new methods and products for nursing care will be beneficial for the future of nursing.