Hemşirelerde bireysel yenilikçilik ve kurumsal bağlılık durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between individual innovation and organizational commitment situations in nurses
  1. Tez No: 521419
  2. Yazar: SEVGİ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel yenilikçilik, Hemşirelik, Kurumsal bağlılık, Yenilik, Individual ınnovation, Nursing organizational commitment, Innovation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, özel bir hastanede çalışan hemşirelerin bireysel yenilikçilik ve kurum bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile analitik tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kocaeli ilinde yer alan, Özel Anadolu Sağlık Merkezi'nde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Toplam hemşire çalışanı 275 olup, örneklem seçimine gidilmeyerek hastanede yer alan bütün hemşirelere ulaşılması amaçlandı. Anketler 2017 Nisan-Haziran ayları arası hastanede çalışan toplam 275 hemşireye dağıtılmış olup geri dönen anket sayısı 227 oldur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, hemşirelerin“sosyo-demografik özelliklerini anlamaya yönelik ”Bilgi Formu“, ”Hemşireler İçin Bireysel Yenilikçilik Ölçeği“ ve ”Kurumsal Bağlılık Ölçeği" kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalamalar, standart sapma, Kruskal Wallis Varyans Analizi, Mann-Whitney U Testi, Spearman korelasyon ve Cronbach alfa katsayısı kullanıldı. Çalışma neticesinde, sağlık çalışanlarının kurumsal bağlılık (3,0±0,4) ve bireysel yenilikçilik (3,8±0,4) düzeylerinin ortalama seviye olan 2,5'in biraz üzerinde olduğu tespit edildi. Bireysel yenilikçilik durumu ile duygusal bağlılık boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı, zayıf ve pozitif yönde bir ilişki (r=0,302; p=0,000) bulunmasına karşın, devam bağlılığı boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı, zayıf ve negatif yönde (r=-0,201, p=0,002) bir ilişki bulunmaktadır. Ancak bireysel yenilikçilik düzeyi ile normatif bağlılık boyutu arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulunmadı (r=0,114, p=0,086). Bireysel yenilikçilik durumu ile kurumsal bağlılık arasında istatistiksel olarak herhangi bir ilişki saptanmadı (r=0,106; p=0,112). Bu sonuçlar ışığında araştırma kapsamındaki Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesinin bireysel yenilikçilik ve kurumsal bağlılık konusundaki çalışmalarını arttırması, bunun için çalışmanın yapıldığı hastanede hemşirelerin yenilikçilik konusunda yöneticileri tarafından teşvik edilmesi, eğitimlerin artırılması, yöneticilerin benimsediği yönetim tarzlarının tekrar gözden geçirilmesi ve benzer çalışmaların daha büyük örneklemlerle farklı kurumlarda yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination Of The Relationship Between Individual Innovation And Organizatıonal Commitment Situations In Nurses This study has been performed as analytic type to determine the relationship between individual innovation and organizational commitment situation in nurses who work in a private hospital. Universe of the study has been composed of nurses who work in Anadolu Medical Center which is a private hospital. Total sum of working nurses is 275. The goal was to reach all nurses at the hospital without choosing samples. Surveys were delivered to total 275 nurses who were working at the hospital between April-June 2017. The returning number of surveys was 227. During study,“Information Form for Understanding Sociodemographyic Characteristics of Nurses ”,“Individual Innovation Scale for Nurses”and“Organizational Commitment Scale”were used as data collection tools.SPSS 23.0 package programme was used for evaluating datas.During evaluation of datas; number, percentage, averages, standard deviation, Kruskal Wallis Variance Analysis, Mann-Whitney U Test,Spearman correlation and Cronbach alpha coefficient were used. As a result of the study, organizational commitment (3,0±0,4) and individual innovation (3,8±0,4) levels of health workers have been found slightly above 2.5 which is an average level. Although there's a statistically significant, weak and positive connection between individual innovation situation and emotional commitment (r=0,302; p=0,000) size, regarding duration commitment size, connection is statistically significant,weak and negative (r=-0,201; p=0,002). However between level of individual innovation and normative commitment size, no statistical connection has been observed (r=0,114;p=0,086). Between individual innovation situation and organizational commitment , statistical connection has not been established (r=0,106; p=0,112). In the light of these results, it is suggested that Anadolu Medical Center,which is in the scope of this study,should increase its efforts about individual innovation and organizational commitment.For achieving this goal, nurses must be encouraged by their managers about innovation at this hospital.Their training should be increased.Management styles adopted by managers should be reconsidered and similar studies should be performed at different institutions with more samplings.