Uzun süreli egzersizlerin tedavileri tamamlanmış izlem sürecindeki kolon kanseri hastaların psikofizyolojik değişimlerine etkileri
Investigating the effects of long-term exercise programs on psychophysiological changes in patients with colon cancer
- Tez No: 560247
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ÖZÇALDIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, kanser, psikofizyolojik testler, Exercise, cancer, psychophysiological tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Tedavileri tamamlanmış izlem sürecindeki kolon kanseri hastalarına uygulanacak uzun süreli egzersiz programlarının hastaların psikofizyolojik değişimlerine etkilerini incelemek amacıyla planlanan çalışmamıza, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Bölümü'nde (1. - 3. evre) erken evre kolon kanseri tanısı almış, opere edilmiş veya tedavisi tamamlanmış izlem sürecinde olan 18 - 65 yaşları arasındaki kadın ve erkek hastalar ile sağlıklı sedanter bireyler katılmıştır. Çalışmanın başında, tüm katılımcılardan test protokolünde yer alan anketleri doldurmaları ve fiziksel uygunluk testlerine katılmaları istenmiştir. Çalışmanın başlangıcında katılımcılar; sağlıklı sedanter bireyler ve tedavi edilmiş izlem sürecindeki kolon kanseri hastaları olarak iki gruba ayrılmışlardır. Sağlıklı sedanter bireyler çalışmanın sağlıklı grubunu oluşturmuş, çalışma süresince herhangi bir egzersiz programına katılmadan sadece kendileri için hazırlanmış psikofizyolojik testleri uygulamışlardır. Tedavi edilmiş kanser hastaları ise, bilgisayarda oluşturulan“rastgele sayı”tablosuna göre kontrol ve çalışma grubu olarak ikiye ayrılmışlardır. Tedavi edilmiş izlemdeki kolon kanseri hastalarından oluşturulan kontrol grubundaki hastalar da çalışma süresince herhangi bir egzersiz programına dâhil olmamış, sadece protokolde yer alan psikofizyolojik testlere katılmışlardır. Çalışma grubu, dört aylık çalışma süresince, test protokollerine ek olarak, spor bilimciler ve hekimler tarafından kendileri için programlanmış egzersizleri çalışma sorumluları ve/veya aile bireyleri ile birlikte gözetim altında uygulamışlardır. Tüm katılımcılar, çalışmanın başlangıcında, ikinci ayında (8. hafta sonunda) ve dördüncü ayın sonunda olmak üzere üç farklı zamanda test protokollerinde yer alan anketleri doldurmuş ve fiziksel uygunluk testlerine katılmışlardır. Dördüncü ayın sonunda uygulanan son testlerin ardından çalışma sonlandırılmıştır. Çalışmamız, randomize tek kör niteliğinde planlanmış, testler ve istatistiksel değerlendirmeler katılımcıları tanımayan, katılımcılar hakkında bilgi sahibi olmayan ve katılımcıların hangi gruba dâhil olduğunu bilmeyen kişi/kişiler tarafından yapılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiş ve istatistiksel analizler IBM SPSS v22.0 paket programında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which was planned for investigating the effects of long-term exercise programs on psychophysiological changes in patients with colon cancer in follow-up stage, included male and female sedentary individuals and patients in follow-up stage between 18 and 65 years of age, who were diagnosed with early stage (stages 1 to 3) colon cancer and went through operation in Dokuz Eylül University, Medical Faculty Hospital, Department of Medical Oncology. At the beginning of this study, all participants were required to fill out the questionnaires in the test protocol, and to participate in physical fitness tests. At the beginning of this study, the participants were divided into two groups as sedentary individuals and the entreated colon cancer patients in the follow-up stage. Healthy sedentary individuals were the healthy group, and they completed the psychophysiological tests prepared for them without participating in any other exercise programs throughout this study. The entreated cancer patients were divided into two groups as control and the exercise group in accordance with the computer-based“random number”chart. The patients in second control group, which included the entreated colon cancer patients in the follow-up stage, did not take place in any exercise programs, they only participated in psychophysiological tests stated in the protocol. In addition to these test protocols, the exercise group had practiced the exercises programmed by sports scientists and physicians under the care of responsible individuals and/or their family members for four months. All participants filled out the questionnaires in the test protocols at the beginning of the study, in the second month (at the end of 8th week), and at the end of the fourth month, and participated in physical fitness tests. The study was finalized by the end of the fourth month, following the final tests. Our study was planned as a randomized single-blind study, the tests and statistical analyses were performed by individual(s), who were not acquainted with the participants, did not have any information about them, and who did not have any information about the groups the participants were included. The significance level of the study was determined as 0.05, and statistical analyses were performed via IBM SPSS v22.0 program.