Temizlik personellerine ve birim sorumlusu hemşirelere verilen eğitimin yüzey temizliğine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation the effect of education for environmental services personnel and for responsible unit nurses on surface cleaning
- Tez No: 560271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane temizliği, Hastane kaynaklı enfeksiyonlar, Hemşire, Eğitim, Yüzey, Hospital Cleaning, Healthcare-associated infection, Nurse, Education, Surface
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Hastane kaynaklı enfeksiyonlar dünya üzerinde önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli basamaklardan biri çevresel temizliğin sağlanarak kontaminasyon riskinin azaltılmasıdır. Temizlik alanında yapılan müdahaleler hastanelerde temizliğin iyileştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle çalışmada, temizlik personelleri ve birim sorumlu hemşirelerine verilen eğitimin yüzey temizliğine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Deneysel özellikte planlanan çalışma, Ekim 2018-Mart 2019 tarihleri arasında etik kurul izni alındıktan sonra, bir devlet hastanesinde çalışan 35 temizlik personeli, 9 birim sorumlusu hemşire ile yapıldı. Orta ve çok riskli alanların dahil edildiği çalışmada 200 adet yüzey belirlendi.Araştırmada veriler, yüzeyin temizlenip temizlenmediğini tespit etmek amacıyla patenti alınan, ultraviyole ışıkta floresan özellik gösteren bitkisel boya ve floresan ışık kullanılarak toplandı.Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında frekans dağılımı,ki-kare testi ve Cohran's Q testi kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Toplamda 200 yüzey değerlendirildiğinde; eğitim öncesi habersiz yapılan incelemede temiz alanların oranının %46,5olduğu, eğitim sonrası yapılan değerlendirmede ise bu oranın %71,5'e yükseldiği belirlendi. Birinci ve ikinci değerlendirme sonuçları ve değerlendirilecek alanlara ilişkin geri bildirim verilerek yapılan inceleme sonucunda ise temiz alanların oranının %94,5 olduğu saptandı. SONUÇ: Temizlik personeli ve birim sorumlu hemşirelere verilen eğitimin hastanelerde yüzey temizlik oranını arttırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Health care-associated infections (HAI) remain a major cause of patient morbidity and mortality around the world. One of the important phases to inhibit HAI is to reduce the contamination risk by supplying the enviromental cleaning. The interventions in the field of cleaning contribute to improving cleaning in the hospitals. For this reason, in this study, it is aimed to evaluate the effect of education forenvironmental services personnel and for responsible unit nurses on surface cleaning. MATERIAL AND METHOD: Experimentally planned study-getting the permission for ethical committee between the dates October, 2018- March, 2019- is applied with 35environmental services personnel and nine responsible unit nurses working at state hospital. 200 surfaces are identified in the study in which moderate and high risky areas are included. In te study, the data is collected by using herbal dye of which patent is obtained and shows fluorescent caharacteristics under ultraviolet light and also by using fluorescent light in order to identify whether the surface is clean or not. Evaluation of data is done by using frequency distribution in computer environment, chi square test and Cohran's Q test. FINDINGS: Assesing 200 surface in total, in examination which is done uninformed before education, it is seen that the rate of clean area is %46,5, and when the examination is done after the education, the rate increases to %71,5 . As a resut of evaluation, which contains first and second assesment results and also feed back related with areas supposed to be cleaned in the future, ıt ıs detected that the rate of clean field is %94,5. CONCLUSION: It is identified that the education given to environmental services personnel and responsible unıt nurses increases the rate of surface cleaning in the hospitals.