Hastanede çalışan temizlik personelinin solunum semptomları ve solunum fonksiyon parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory symptoms and pulmonary function parameters of cleaning staff in the hospital
- Tez No: 704564
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Temizlik çalışanları, solunum fonksiyon parametreleri, solunumsal yakınmalar, Cleaners, pulmonary function parameters, respiratory symptoms
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanede çalışan temizlik personellerindeki solunumsal yakınmaların sıklığını saptamak, solunum fonksiyon parametrelerini incelemek ve bunların kullandıkları temizlik ürünlerine maruziyet ile olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde çalışan 177 temizlik personeli çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu kişilerin periyodik muayene dosyaları üzerinden kişisel bilgileri, yakınmaları, ek hastalıkları, sigara kullanma durumları, takipleri süresince yapılan solunum fonksiyon testleri, yapılmış olanların prick deri testi bilgileri, laboratuvar sonuçları ve akciğer grafi bulguları edinilmiştir. Yapılan telefon görüşmelerinde, meslek için modifiye edilmiş kısa Avrupa Topluluğu Solunum Sağlığı Araştırması (ECHRS) anketi soruları sorulmuş olup verilen yanıtlar kaydedilmiştir. Tüm verilerin bilgisayar sistemine yüklenmesinin ardından istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Temizlik personellerinin %22.3'ünün iş yerindeyken en az bir solunumsal yakınması olduğu saptandı. Temizlik ürünü maruziyeti olan bu kişilerde, maruziyeti olmayanlara kıyasla solunum fonksiyon parametrelerinin (FEV1, FVC, FEV3, MEF25-75) daha düşük olduğu, iş yerinde solunumsal ve cilt yakınmalarının daha sık olduğu saptandı. Ayrıca kronik solunum yolu hastalığı tanısı olan, sigara içen ya da temizlik işinde daha uzun süre çalışmış olan temizlik personellerinde yine solunum fonksiyon parametrelerinin daha düşük olduğu ve solunumsal yakınmalarının daha fazla olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışma temizlik çalışanlarında, kullandıkları temizlik ürünlerine maruziyet sonucunda solunumsal yakınmaların arttığını, solunum fonksiyon parametrelerinin olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Temizlik çalışanlarında çeşitli maruziyetlere bağlı oluşan akciğer sağlığı risklerini azaltmak için daha az toksik temizlik ürünlerinin kullanılması ve temizlik çalışanlarının eğitimi gibi konular önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the prevelance of respiratory symptoms of cleaning staff in the hospital, to examine pulmonary function parameters and to investigate their relationship with exposure to cleaning products they use. Material and Method: 177 cleaning personnel working in our hospital were included in our study. Personal information, complaints, co-morbidities, smoking status, pulmonary function tests performed during the follow-up, prick skin test information of those who were performed, laboratory results and chest X-ray findings were obtained. In the interviews, short ECHRS questionnaire questions modified for the profession were asked and the answers were recorded. After all data were uploaded to the computer system, they were evaluated statistically. Results: It was determined that 22.3% of the cleaning staff had at least one respiratory symptom while at work. It was determined that respiratory function parameters (FEV1, FVC, FEV3, MEF25-75) were lower in these people who were exposed to cleaning products compared to those who were not exposed, and that respiratory and skin complaints were more common in the workplace. In addition, it was determined that respiratory function parameters were lower and respiratory complaints were higher in cleaning staff who were diagnosed with chronic respiratory disease, smoked or worked longer in the cleaning job. Conclusion: This study shows that respiratory complaints increase in cleaning staff as a result of exposure to cleaning products they use, and respiratory function parameters are adversely affected. Issues such as the use of less toxic cleaning products and the training of cleaning staff are important in order to reduce lung health risks due to various exposures in cleaning staff.