Okul öncesi eğitim kurumlarında yardımcı personel ile ilgili sorunlara ilişkin öğretmen ve yönetici görüşleri
Views of teachers and administrators about problems regarding auxiliary staff in preschool education institutions
  1. Tez No: 884988
  2. Yazar: SERAP APUTKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim kurumu, yardımcı personel, öğretmen, yönetici, Preschool education institution, auxiliary staff, teacher, administrator
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi eğitim kurumlarında yardımcı personel ile ilgili sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma; nitel bir çalışma olup bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Muratpaşa, Kepez ve Serik ilçelerindeki okul öncesi eğitim kurumunda görev yapan 10 okul öncesi öğretmeni ve 10 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Katılımcılarla bireysel görüşme yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen ve yöneticilerin yardımcı personel ile ilgili yaşadığı sorunların yardımcı personel istihdam şekli, yardımcı personel eksikliği ve bu eksiklikten kaynaklanan öğrenci güvenlik kaygısı, ekonomik sorunlar, ekstra görev ve sorumluluk üstlenme, iş yükü artışı, yoğunluk yaşama, işleyişte aksama ve zaman kaybı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen ve yöneticiler tarafından yardımcı personel ile ilgili sorunlara uzun vadeli ve kalıcı çözüm önerisi olarak yardımcı personel istihdam sayısının arttırılması, yardımcı personelin devlet tarafından ve kalıcı istihdam edilmesi, iş yeterliliği olan yardımcı personel istihdam edilmesi, İŞKUR aracılığıyla çalışan yardımcı personelin kurumda süreklilik göstermesi, yardımcı personele çocuk gelişimi, iletişim, ilkyardım ve hijyen eğitimi semineri veya kursu verilmesi, temizlik personelinin yanı sıra güvenlik, büro personeli gibi personellerin de istihdamının sağlanması, bahçe düzenlemesi bakım onarım tadilat ve sağlık kontrolleri için milli eğitim müdürlükleri tarafından gezici ekip oluşturulması, bütçesi yeterli olmayan okullara yardımcı personel istihdamı için ekonomik destek sağlanması, yardımcı personele iş tebliği yapılması önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the views of teachers and administrators regarding the problems and solution suggestions related to auxiliary staff in preschool education institutions. This research is a qualitative study and a multiple holistic case design was used. The study group of the research consists of 10 preschool teachers and 10 school administrators working in pre-school education schools in Muratpaşa, Kepez and Serik districts of Antalya province in the 2023-2024 academic year. The study group of the research was selected according to the maximum variation sampling method. The participants were interviewed individually. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. The obtained data were analyzed by content analysis method. At the result of the research, it was concluded that the problems experienced by teachers and administrators in preschool education institutions regarding auxiliary staff are the way of employing auxiliary staff, the lack of auxiliary staff and the student safety anxiety resulting from this deficiency, economic problems, taking on extra duties and responsibilities, increase of work, being busy, disruption in work and loss of time. At the result of the research, suggestions of increasing the number of auxiliary staff employment as a long-term and permanent solution to the problems related to auxiliary staff by teachers and administrators, state and permanent employment of auxiliary staff, employing auxiliary staff with work qualifications, continuity of auxiliary staff working through İŞKUR in the school, providing child development, communication, first aid and hygiene training seminars or courses to auxiliary staff, ensuring the employment of personnel such as security and office personnel as well as cleaning personnel, creation of mobile teams by national education directorates for garden landscaping, maintenance, repair, renovation and health checks, providing economic support for the employment of auxiliary staff in schools with insufficient budgets, notification of work to auxiliary staff have been presented.