Yaşlı bireylerin ağrı, depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi
Examining the levels of pain, depression and life quality in elderly
  1. Tez No: 560272
  2. Yazar: GÜLER DAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, depresyon, iç hastalıkları, yaşam kalitesi, yaşlı, pain, depression, internal diseases, quality of life, elderly
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu araştırma, yaşlı bireylerde ağrı, depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı olarak planlanan ve kesitsel araştırma modeli kullanılan çalışma; bir devlet hastanesinin iç hastalıkları polikliniğinde 01.06.2016 –01.01.2017 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmaya 65 yaş üzeri 319 hasta dahil edildi. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan, hastaların sosyo demografik özelliklerini içeren tanıtım formu, Geriatrik Ağrı Ölçeği (GAÖ), Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Yaşlı Modülü, DSÖ Yaşam Kalitesi-8 Kısa Form, Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri ve Lawton ve Brady Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Çalışma verilerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi yüzde, ortalama, Mann Whitney U, Kruskall Wallis H, Spearman korelasyon testi ve regresyon analizi ile yapıldı. BULGULAR: Katılımcıların DSÖ Yaşam Kalitesi Yaşlı modülünden aldıkları puan ortalamalarının 76,49±8,44, DSÖ Yaşam Kalitesi-8 Kısa Form ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının 3,53±057, GAÖ puan ortalamalarının ise 12,15±7,31 olduğu belirlendi. Yaşlı hastaların %14,7'sinde depresyon ihtimali, %29,7'sinde ise kesin depresyon belirtileri olduğu saptandı. Cinsiyet ve gelir düzeyinin yaşlıların depresyon ve ağrı düzeyini, medeni durumun ise sadece ağrı düzeyini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği saptandı. Yaş artıkça yaşam kalitesinin azaldığı, bağımlılık ve ağrı düzeylerinin ise arttığı görüldü. Ağrı düzeyleri arttıkça yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği ve depresyon düzeylerinin arttığı belirlendi. Yaşam kalitesindeki artışın depresyonu azalttığı saptandı. SONUÇ: Yaşlı hastaların yaşam kalitelerinin ortalamanın üzerinde olduğu yarıya yakınında depresyon ihmali ve depresyon olduğu belirlendi. Ağrı ve depresyonun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the levels of pain, depression and quality of life in elderly individuals. MATERIALS AND METHOD: The present study was designed to be a descriptive study and adopted cross-sectional research model and was performed in the internal medicine clinics of a state hospital between 01.06.2016 and 01.01.2017. The study included 319 patients over 65 years of age. The data were collected via an introductory form prepared by the researcher containing the socio-demographic characteristics of the patients, Geriatric Pain Scale (GPS), Geriatric Depression Scale (GDS), World Health Organization Quality of Life Scale, WHO Quality of Life-8 Short Form, Katz Daily Living Activities and Lawton and Brady Instrumental Daily Living Activities Scale was collected by face-to-face interviews. Statistical analyses of the study data were carried out by percentile and mean values analyses, the Mann Whitney U, Kruskall Wallis H and Spearman correlation tests. RESULTS: The mean score of the participants for the WHO Quality of Life module was 76.49 ± 8.44 while WHO Quality of Life-8 Short Form scale was 3.53 ± 057 and the mean GPS score of was 12.15±7.31. It was determined that 14.7% of elderly patients had possible depression while 29.7% had definite symptoms of depression. It was found that sex and income level affected the level of depression and pain in the elderly individuals while marital status only significantly affected the pain level. It was observed that the quality of life decreased and the dependency and pain levels increased with the increasing age. It was also found that as the levels of depression and the level of pain increased negatively affected the quality of life. It was determined that increased quality of life decreased the depression. CONCLUSION: The quality of life of the elderly patients was found to be above the average. Depression neglect and depression were detected almost half of the elderly participants. It was seen that pain and depression negatively affected the quality of life.