İş güvenliği uzmanlarında stres ve anksiyetenin incelenmesi
Investigation of stress and anxiety in occupational safety experts
  1. Tez No: 560308
  2. Yazar: ÖMER FARUK OKUYUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Demography, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, İş güvenliği uzmanı, stres, anksiyete, işveren, devlet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İş güvenliği esnasında işin doğası gereği gerçekleşebilecek iş kazaları için tedbir alınırken, uygun çalışma ortamı oluşturmaya da yeterli dikkat gösterilmediğinde pek çok meslek hastalığı yaşanılabilmektedir. Çalışanların iş güvenliğini sağlanması iş sağılığı ve güvenliği (İSG) adına temel teşkil eden devlet tarafından da çıkarılan yasalar, yönetmelikler, mevzuatlar ve kanunlar ile korunmaktadır. İş Güvenliği Uzmanları da devletin bu konudaki yürütme ve uygulamalarının takibini yapan bir organ olarak çalışmaktadırlar. Devlet, işçi ve işverenin koyulan kurallara uyması için kurduğu organizasyonel yapının başında tuttuğu uzmanları sistemin işlemesinden sorumlu tutuyor, diğer yandan da işveren sağlık ve güvenlik tedbirleri açısından kendisine“vekil”tayin ettiği uzmanları bu konuda yetkin kılıyor. Bu bağlamda yoğun sorumluluk altındaki uzmanlar bu durumun stresini yaşıyor ve anksiyatif davranışlar sergilemesi kaçınılmaz oluyor. Bununla ilgili çıkarılan yönetmelikler ve güncellemeler her geçen gün iyiye gitmemizi sağlamaktadır. Ancak İSG çalışanlarıyla ilgili gereken hassasiyetlerin gösterilmediği kanaatine oluşmuştur. İş güvenliği uzmanları ile ilgili yapılacak iyileştirmelerin stres ve anksiyete düzeylerinin normale inmesi, insan hayatının korunması noktasında aksi durumlarda oluşabilecek her türlü maliyetten daha masrafsızca görev ve sorumluluklarını yerine getirebileceği düşünülmektedir. Akademik literatür taramasının ardından farklı sektörlerde ve görevlerde çalışanlara anket ve ölçekler uygulanarak, istatistiksel yöntemlerle analiz yapılarak amaçladığımız sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
When occupational safety measures are taken for occupational accidents due to the nature of the work, many occupational diseases can be experienced when there is not enough attention to create an appropriate working environment. Occupational safety of employees is protected by laws, regulations, legislation and laws issued by the state which is the basis for Occupational Health and Safety. Occupational Safety Experts also work as a body monitoring the state's implementation and implementation in this regard. The state is responsible for the functioning of the system, which the employees and employers set aside for the organizational structure established by the workers and employers to abide by the rules. On the other hand, the employer makes the experts assigned to him ın proxy koy in terms of health and safety measures. In this context, experts under intensive responsibility are experiencing the stress of this situation and it is inevitable that they exhibit anxiety behaviors. Regulatory regulations and updates are improving day by day. However, it is believed that the required sensitivity related to occupational health and safety employees is not shown. It is considered that improvements in occupational safety experts will normalize their stress and anxiety levels, and will fulfill their duties and responsibilities more cost-effectively than any other cost in the protection of human life. After the academic literature search, the questionnaires and scales were applied to the employees working in different sectors and tasks and analyzed with statistical methods. KEY WORDS: Occupational Health And Safety, Occupational Safety Specialist, Stress, Anxiety, Employer, State