Antalya müzesi Roma Dönemi kandilleri
Roman Period lamps in Antalya museum
  1. Tez No: 560412
  2. Yazar: SONAY YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKIN TEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Kandil, Antalya Müzesi, Roma Dönemi, Lighting, Lamp, Antalya Museum, Roman Period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma ile birlikte çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve zengin coğrafi özelliklere sahip olan Antalya yöresinde, yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen Roma Dönemi kandilleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Bağış, satın alma ve zor alım yoluyla elde edilen Antalya Müzesi Roma Dönemi kandilleri için tarihlendirme çalışması yapılarak katalog oluşturulması sağlanmış ve sonuç olarak elde edilen katalog sayesinde ileride yapılacak olan çalışmalara ışık tutulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ilk olarak kentin coğrafi konumu ve antik kaynaklardaki tarihi anlatılmıştır. Antik çağda aydınlatmada kullanılan materyaller ve tezimizin asıl konusunu oluşturan kandil bölümleri, yapım teknikleri ve kullanılan yerleri hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmada bağış, satın alma ve zor alım yoluyla alınan 103 adet kandil değerlendirilmeye alınmıştır. Bunlardan 72 adet kandilin benzerlerinden yola çıkılarak tipoloji yapılmış ve benzer örnekler ışığında tarihlendirilmeye çalışılmıştır. Benzerleri bire bir bulunamayan örnekler ise gerek form gerekse burun yapısından kullanıldığı dönemler içerisine tarihlenmiştir. Tez konumuzun başlığını oluşturan Antalya Müzesi Roma Dönemi Kandilleri 16 başlık altında gruplara ayrılıp incelenmiştir. Ele geçen kandiller için katalogların taraması yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda eserlerin en erken MS 1. yüzyılı en geç ise MS 6. yüzyılı kapsadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In conjunction with this study, information was presented about the Roman Lamps that were obtained as a result of studies conducted in Antalya region which hosts various civilizations and has rich geographical features. Dating process was carried out for Roman Period lamps in Antalya Museum that had been obtained by means of donation, acquisition and legal expropriation, and the objective was to shed light on future studies with the catalog created. Within the scope of the study, geographical location of the city and its history in ancient sources were described, then general information about the history of the Antalya Museum was given. Information was given about materials used for illumination in the Ancient Period and lamp parts constituting the main subject of this dissertation, construction techniques and places of use. In the study, 103 pieces of lambs received through donations, acquisition and legal expropriation were evaluated. Among these pieces, typology was applied on 72 of them based on similar ones, and dating was applied in the light of such examples. Examples without any exact similar were dated to the period in which both form and nasal structure were used. Roman Period Lamps of Antalya Museum, which constitutes the title of this dissertation, were divided into groups and analyzed under 16 titles. Catalog scanning was carried out for uncovered lamps. As a result of these examinations, it was observed that the earliest works dated back to 1st century AD and at the latest back to 6st century AD.