Akut iskemik stroke hastalarında paraoksonaz-1 enzim aktivitesinin etkilenen alan hacmi ve inme süresi ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between paraoxonase-1 enzyme activity and affected area volume and stroke time in patients with acute ischemic stroke
  1. Tez No: 560421
  2. Yazar: SERHAT ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KAYA, UZMAN SUNA ERAYBAR ATMACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, İnme, Paraoksonaz-1 Enzim Aktivitesi, İnme süresi, İskemik alan hacmi, Emergency service, Stroke, Paraoxonase-1 Enzyme Activity, Stroke duration, Ischemic area volume
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ATMACA S, Akut İskemik Stroke Hastalarında Paraoksonaz-1 Enzim Aktivitesinin Etkilenen Alan Hacmi ve İnme Süresi ile İlişkisinin Araştırılması. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Acil Tıp Uzmanlık Tezi. Bursa, 2019 İnme nörolojik hastalıklar içinde en önemli acillerden biridir. Akut iskemik inme acil servis başvuruları arasında önemli bir yere sahiptir. İnme ön tanısı ile başvuran hastanın hızlıca tanınması, gereken muayene ve ilk müdahalenin yapıl-masının ardından tanısal değerlendirmeye gidilmelidir. İnme hastalarına etkinliği kanıtlanmış olan trombolitik tedavinin uygulanabilmesi için, tanı koyulduktan sonra endikasyon ve kontrendikasyonların en kısa sürede değerlendirilmesi ge-rekmektedir. Hastaların uygunluğu değerlendirilirken, en önemli sorunlardan biri inmenin başlangıç zamanıdır. Trombolitik tedavi başlanması için inme süresinden 4,5 saat önce hasta değerlendirilmiş ve tedaviye hazır olmalıdır. İnme süresi bi-linmeyen ve acil servise başvuru saati 4,5 saatin üzerinde olan hastalar trombolitik tedavi şansını kaybeder. Çalışmamızın amacı, acil servise başvuran ve inme baş-langıç süresi bilinen hastalardan ölçtüğümüz, paraoksonaz-1 enzim aktivitesi'nin inme tanısı, iskemik alan hacmi ve inme süresi arasındaki ilişkinin değerlendirile-rek, inme tanısı için tanısal bir biomarker olup olmayacağını araştırmaktır. Çalış-mamıza 01.05.2018-01.06.2018 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas SUAM Acil Servisi'ne başvuran ve kabul kriterlerini karşılayan 100 hasta ve 100 sağlıklı kontrol grubu alındı. 4 hasta ve 1 kontrol grubu olmak üzere toplam 5 kişi ölçümleri yapılamadığı için çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik bilgileri, inme başlangıç süreleri, komorbid hastalıkları ve MRI çekilerek hesaplanan iskemik beyin dokusu hacimleri kaydedildi. Hasta ve kontrol grubundan alınan kanlardan Paraoksonaz-1 Enzim Aktivitesi değeri çalışıldı. Çalışmaya alınan hasta grubunda ortalama yaş 68,28±13,43, erkek hasta oranı %52 olarak saptandı. Hastaların %36,2'si sigara kullanıyordu. İnme için risk faktörü olan komorbid hastalık oranları ise HT %59,6, DM %31,9, koroner arter hastalığı %26,6 ve EKG'de disritmi varlığı %10,6 olarak saptandı. Yapılan karşılaştırmalarda Paraoksonaz-1 Enzim aktivitesi ile inme tanısı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlendi, inme hastalarında PON-1 anlamlı derecede düşük bulundu; İnme süresi ve iskemik alan hacmi ile PON-1 arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi.
Özet (Çeviri)
ATMACA S,Investigation of the relationship between Paraoxonase-1 Enzyme Activity and Affected Area Volume and Stroke Time in Patients with Acute Ischemic Stroke. University of Medical Sciences Bursa Yüksek Ihtisas Health Training and Research Center, Emergency Medicine Department. Bursa, 2019 Stroke is one of the most important emergency of neurological diseases. Acute ischemic stroke has an important place among the emergency department visits. The patient admitted with a preliminary diagnosis of stroke should be identified rapidly, and after the necessary examination and first intervention, diagnostic evaluation should be made. Indications and contraindications of thrombolytic therapy should be evaluated as soon as possible after the diagnosis, which has been proven to be effective for stroke patients. One of the most important problem when evaluating the appropriateness of patients is the start time of stroke. In order to initiate thrombolytic therapy, the patient should be evaluated and ready for treatment within 4.5 hours after the onset of stroke. Patients whose stroke time is unknown or stroke duration to emergency admissions of more than 4.5 hours lose their chances of thrombolytic therapy. The aim of our study is to obtain a diagnostic biomarker for stroke diagnosis by evaluating the relationship between Paraoxonase-1 Enzyme Activity and stroke diagnosis, affected area volüme and stroke duration time in patients who were admitted to the emergency department due to stroke and known duration time The study included 100 patients and 100 healthy control groups who applied to the SBU Bursa High Specialization SUAM Emergency Department between 01.05.2018 and 01.06.2018. Total 5 people, 4 patients and 1 control group were excluded from the study due to insufficient measurement. information, stroke start times, comorbid diseases, and MRI-drawn ischemic brain tissue volumes were recorded. Paraoxonase-1 Enzyme Activity value was studied from blood taken from patient and control groups. The mean age was 68.28 ± 13.434 in the patient group and 52% in the patient group. 36.2% of the patients were smoking. Comorbid disease rates were found to be 59.6%, DM 31.9%, coronary artery disease 26.6% and presence of dysrhythmia in ECG was 10.6%.. In the comparisons, there was a statistically significant correlation between Paraoxonase-1 Enzyme Activity values and stroke diagnosis. Statistically significant results were not obtained with stroke duration and ischemic area volume.