Duygusal emek ve içsel motivasyonun çalışanın yaratıcılığı üzerindeki etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of emotional labor and internal motivation on employee creativity: A research in banking sector
  1. Tez No: 560434
  2. Yazar: BANU MANKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇETİN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, Yüzeysel Davranış, Derinlemesine Davranış, Samimi Davranış, İçsel Motivasyon, Bireysel Yaratıcılık, Emotional Labor, Surface Acting, Deep Acting, Sincere Acting, İnternal Motivation, İndividual Creativity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmadaki amaç, duygusal emek ve içsel motivasyonun işgörenin yaratıcılığı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu kapsamda; işgörenlerin içsel motivasyonunun yüzeysel, derinlemesine, samimi davranış ile ilişkisi ve içsel motivasyon ile duygusal emeğin, bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın evrenini kolayda örnekleme yolu ile 2019 yılında Kırklareli ve Edirne ilinde bulunan 526 banka işgöreni oluşturmaktadır. Elde edilen anketler içinde kullanılabilir anket sayısı 300 adettir. Araştırma kapsamında toplanan veriler SPSS 23 programı ile analiz edilerek, veriler Cronbach's Alpha Analizi, Faktör Analizi, Korelasyon ve Regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, işgörenlerin içsel motivasyonu ile derinlemesine davranış ve samimi davranış arasında anlamlı, pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Yüzeysel davranış ile içsel motivasyon arasında ise, negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca içsel motivasyon ve derinlemesine davranış bireysel yaratıcılığı pozitif yönde etkilerken; yüzeysel davranış, bireysel yaratıcılığı negatif yönde etkilemektedir. Düşünülenin aksine samimi davranışın ise bireysel yaratıcılık üzerinde hiçbir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of emotional labor and intrinsic motivation on the creativity of the employee. In this context; the relationship between the intrinsic motivation of the employees and the superficial, deep acting, sincere acting and the effect of intrinsic motivation and emotional labor on individual creativity were examined. The population of the study consisted of 526 bank employees in the province of Kırklareli and Edirne in 2019 with easy sampling. The resulting number of surveys available in the surveys is 300. The data collected in the study were analyzed with SPSS 23 program and the data were subjected to Cronbach's Alpha Analyse, Faktor Analyse, Correlation and Regression analyzes. According to the results obtained from the study, the is a significant positive relationship between the internal motivation of the employees and the deep behavior and sincere behavior. A negative relationship was found between surface acting and intrinsic motivation. In addition, intrinsic motivation and deep acting positively affect individual creativity; surface acting negatively affects individuals creativity. Contrary to what is thought, no sincere acting has any effect on individual creativity.