Sivil toplum kuruluşlarında çalışan kadın ve erkeklerin şefkat ve öz-şefkat deneyimleri: Nitel bir çalışma
Compassion and self-compassion experiences of women and men working in non-governmental organizations: A qualitative study
  1. Tez No: 978025
  2. Yazar: FATMA KOLUKIRIK EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitel araştırma deseni, Sivil toplum örgütleri, Öz duyarlılık, Şefkat, Qualitative research design, Nongovernmental organizations, Self compassion, Compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışan bireylerin şefkat ve öz şefkat deneyimlerini cinsiyet temelli bir perspektifle incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüz iş yaşamında artan psikolojik yükler ve STK'ların doğası gereği yoğun duygusal emek gerektiren çalışma ortamları, çalışanların tükenmişlik ve şefkat yorgunluğu ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Bu bağlamda, şefkat ve öz şefkat, bireysel psikolojik dayanıklılığı artıran önemli içsel kaynaklar olarak değerlendirilmektedir. Fenomenolojik desenle yapılandırılan araştırmada, STK'larda en az bir yıl deneyimi bulunan 10 kadın ve 10 erkek olmak üzere toplam 20 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, çalışanların motivasyonlarının toplumsal fayda sağlama, anlam arayışı ve insana temas gibi içsel etkenlere dayandığını; kurumsal destek, açık iletişim ve iş birliği ortamının bu motivasyonu güçlendirdiğini göstermektedir. Şefkat, iş yükünü paylaşma, duygusal destek ve empatik iletişimle ifade edilirken; öz şefkatin ise sosyal destek, bireysel uğraşlar ve esnek çalışma koşullarıyla güçlendiği, ancak iş yükü ve kurumsal yetersizliklerle zorlaştığı görülmüştür. Cinsiyet, şefkatin ve öz şefkatin ifadesinde belirleyici bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Kadınlar şefkati daha doğrudan ve empatik biçimde ifade ederken; erkekler toplumsal roller nedeniyle duygularını bastırma eğilimindedir. Bu durum, psikolojik destek arayışlarını da etkilemektedir. Araştırma bulguları, STK'larda çalışan refahını artırmak için kurumsal düzeyde şefkat kültürünün geliştirilmesi gerektiğine işaret etmekte ve cinsiyete duyarlı stratejiler önererek literatüre önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the experiences of compassion and self-compassion among individuals working in non-governmental organizations (NGOs) from a gender-based perspective. In today's working life, increasing psychological burdens and the emotionally demanding nature of NGOs often lead employees to face burnout and compassion fatigue. In this context, compassion and self-compassion are considered essential internal resources that enhance individual psychological resilience. Structured with a phenomenological design, the study conducted semi-structured interviews with a total of 20 participants 10 women and 10 men who had at least one year of experience working in NGOs. The data collected were analyzed using thematic analysis. The findings reveal that employees' motivations are driven by intrinsic factors such as contributing to social good, seeking meaning, and making human connections. Institutional support, open communication, and collaborative environments were found to strengthen this motivation. Compassion was expressed through sharing workload, emotional support, and empathetic communication. Self-compassion, on the other hand, was reinforced by social support, individual coping activities, and flexible working conditions, yet was hindered by workload and institutional inadequacies. Gender emerged as a key factor in the expression of compassion and self-compassion. While women expressed compassion more directly and empathetically, men tended to suppress their emotions due to societal roles. This difference also influenced their willingness to seek psychological support. The research findings emphasize the need to foster a culture of compassion at the institutional level in NGOs to enhance employee well-being. By proposing gender-sensitive strategies, the study makes a significant contribution to the literature.