Talas Reşadiye (Stefana) Panagia Rum Kilisesi belgeleme ve koruma önerileri
Documentation and conservation proposalsfor Talas Reşadiye (Stefana) Panagia Greek Orthodox Church
- Tez No: 560508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE HALE KOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Rum Kiliseleri, Reşadiye (Stefana), Kayseri, Koruma, Restorasyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
19. yüzyılda Anadolu'da önemli bir gayrimüslim nüfusa sahip olan Kayseri, günümüzde de bu dönemden kalan birçok anıtsal ve sivil mimarlık örneğini barındırmaktadır. 20. yüzyıl başlarında tehcir ve mübadele nedeniyle Ermeni ve Rumların bölgeden ayrılması nedeniyle özellikle cemaatsiz kalan kiliselerin boşalması, bu yapıların yıpranma ve yıkım sürecini artırmıştır. Kent merkezi, ilçeleri ve köylerinde bulunan bu kiliselerin bir kısmı günümüze ulaşamamakla birlikte büyük çoğunluğu uygunsuz kullanımlar veya boş kalması nedeniyle yapısal olarak ciddi tehlikelerle karşı karşıyadır. Kentin kültürel mirasının önemli parçalarından olan bu yapıların detaylı olarak belgelenmesi ve uygun işlevlerle kent yaşamına entegre olmaları, korunmaları açısından ilk atılması gereken adımlardandır. Bu kiliselerden birisi olan Panagia Rum Ortodoks Kilisesi, Talas Reşadiye mahallesi (Stefana Köyü)'nde yer almakta olup, 1938(?)-2000 yılları arasında İplik Fabrikası olarak kullanılmıştır. Yapılan betonarme ekler ile aynı zamanda kentteki endüstri mirasının da önemli temsilcilerinden olan yapı, günümüzde ciddi oranda tahrip olmuş durumdadır. Bu çalışma kapsamında, Panagia Kilisesi ve Erciyes İplik Fabrikası yapılarının rölöve ve restitüsyon çizimleri gerçekleştirilerek yapıların korunmasına yönelik öneriler geliştirilecektir. Böylece gerek doğal etkenler, gerekse vandalizm nedeniyle hızla yok olma tehdidi altında bulunan bu yapının detaylı şekilde belgelenmesi ve ileride yapılabilecek olan restorasyon çalışmaları için altlık oluşturulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Having an importantnon-Muslimpopulation in Anatolia in the 19th century, Kayseri still has many examples of monumental and civil architecture remaining from this period. At the beginning of the 20th century, due to the relocation and exchange of Armenians and Greeks from the region, especially the churches that were left without the congregation became vacant, and the deterioration process of the sestructures increased. Although some of the sechurches in the city center, district sand villages have not survived until the presentday, most of them face structurally serious dangers due to improperuse or being empty. The sestructures, which are important parts of the cultural heritage of the city, should be documented in detail and integrated into city life with appropriate functions, and these are the first steps to be taken in terms of protection. One of the sechurches, Panagia Greek Orthodox Church, is located in Talas Resadiye neighborhood (StefanaVillage) and wasused as a Yarn Factory between 1938(?)- 2000. The building, which is one of the important representatives of the industrial heritage in the city with the reinforced concrete inserts, has been severely damaged today. Within the scope of this study, measured and restitution drawings of Panagia Churc hand Erciyes Yarn Factory buildings will be realized and suggestions will be developed for the protection of these structures. Thus, it is aimed to document this structure which is under the threat of rapidextinction due to natural factors and vandalism and to create a base for future restoration works. KeyWords: Greek Orthodox Churches, Resadiye (Stefana), Kayseri, Conservation, Restoration