Hekim ve hemşirelerde iş tatmini ile hasta güvenliği kültürü algılamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between job satisfaction and patient safety culture perceptions among physicians and nurses
- Tez No: 560576
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER YARDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Hasta güvenliği, Hasta güvenliği kültürü, Job satisfaction, Patient safety, Patient safety culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, hekim ve hemşirelerde iş tatmini ile hasta güvenliği kültürü algılamaları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma, Mart 2018-Temmuz 2018 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmakta olan hekim ve hemşirelere yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreninin 1264 hekim ve hemşire oluşturmuş, gerekli örneklem büyüklüğü 407 kişi olarak belirlenmiştir. Araştırmada verilerin elde edilmesi için anket formu kullanılmıştır. Anket formu, kişisel bilgiler, Hasta Güvenliği Kültürü Hastane Anketi (Hospital Survey on Patient Safety Culture (HSPSC) ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Anket formu ile elde edilen veriler IBM SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada, nicel bulgulara ortalama±standart sapma ve ortanca (minimum, maksimum) şeklinde, nitel bulgulara frekans ve yüzde şeklinde yer verilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 171 hekim, 236 hemşire katılmıştır. Hekim ve hemşirelerin iş tatminlerinin cinsiyet, eğitim durumu, unvan ve meslek gruplarına göre, hasta güvenliği kültürü algılamalarının tüm sosyo-demografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Katılımcıların iş tatmini ile hasta güvenliği kültürü algılamaları arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Dışsal doyum hasta güvenliği kültüründeki değişimin %13,4'ünü açıklamaktadır (R2=0,134). Katılımcıların dışsal doyumu (β=0,294) hasta güvenliği kültürü algılamalarını pozitif yönde etkilemektedir. Sonuç: Hekim ve hemşirelerin iş tatminlerinin arttırılması, hasta güvenliği kültürünü algılamalarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Gelişmiş hasta güvenliği kültürünün hakim olduğu kurumlarda çalışanlar, hasta güvenliğinin sağlanması ve sürdürülmesi yönünde davranışlarda bulunabilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the relationship between job satisfaction and perceptions of patient safety culture in physicians and nurses. Material and Method: The research was conducted between March 2018 and July 2018 for the physicians and nurses working at the Ondokuz Mayıs University Health Research and Application Center. The population of the study consisted of 1264 physicians and nurses, the required sample size was determined as 407 person (physicians and nurses). A questionnaire was used to collect data. The questionnaire consists of 3 sections: personal information, Hospital Survey on Patient Safety Culture (HSPSC) and Minnesota Job Satisfaction Scale. The data collected by the questionnaire were analyzed with IBM SPSS. In the study, quantitative findings are given as mean ± standard deviation and median (minimum, maximum), qualitative findings are given as frequency and percentage. Results: 171 physicians and 236 nurses participated in the study. It was determined that job satisfaction of physicians and nurses was significantly different according to gender, educational status, title and occupation groups and perceptions of patient safety culture of physicians and nurses was significantly different according to all socio-demographic characteristics. It was that there was a relationship between job satisfaction and perceptions of patient safety culture. External satisfaction explains 13.4% of the change in patient safety culture (R2= 0.134). External satisfaction of the participants (β = 0.294) positively affects perception of patient safety culture. Conclusion: Increasing job satisfaction of physicians and nurses can help to improve the perception of patient safety culture. Employees in institutions with advanced patient safety culture can behave in a way to ensure and maintain patient safety.