Kürtlerde halk hekimliği ve halk inanışları Hakkari Rındık (Geçimli) köyü örneği
Kurdish folk medicine and beliefs in Hakkari Rindik (Gecimli) village
  1. Tez No: 560575
  2. Yazar: AZİZE KOKSUN ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ASLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt kültürü, Halk hekimliği, Hakkâri, Dermanên Kurdî, Rindik (Geçimli) Köyü, Kurdish Culture, Folk Medicine, Hakkari, Dermanên Kurdî, RindikVillage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Halk hekimliği, içinde bulunduğu toplumun sağlığa bakış açısını, beslenme alışkanlıklarını, doğayla olan diyalektik bağını, özetle tüm yaşam tarzını yansıtan folklorik bir alandır. Bu bağlamada, halk hekimliği alanı üzerinde yapılan çalışmalar, çalışma alanına konu olan toplumun kültürel yapısını tanımlamada önemli bir yere sahiptir. Kürdoloji araştırmaları çerçevesinde, halk hekimliği çalışması Kürtlerin kültürel özelliklerini değerlendirmede yararlanılacak öğelerden biridir. Çalışma alanımız, halk hekimliğine kaynaklık edecek zengin bitki çeşitliliğine sahip ve Kürt kültürel değerlerinin halen büyük ölçüde orijinalliğini koruduğu bölge olan Hakkâri' ye bağlı Rindik (Geçimli) köyü olarak belirlenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde halk hekimliği geleneğinin tarihsel kökeni üzerinde durulmuştur. Yine aynı bölümde modern dönem halk hekimliği, halk hekimliğinde kadının rolü ve son olarak Kürt halk hekimliği değerlendirilmiştir. İkinci bölümde çalışma alanımız olan Rindik (Geçimli) köyündeki halk hekimliği uygulamalarına ve kullanılan bitkilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde bölgedeki halk inanışlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Folk medicine is a field reflecting a communities life style such as their viewpoint to health, their nutritional habit and dialectical relation with nature. So the studies, condacted on folk medicine, have an important role on identifiying its ethos. In the concept of Kurdology research, the study of folk medicine is one of the factor that effects commentating the characteristic of Kurdish culture. Our area of study is determined as Hakkari, Rindik (Geçimli) village, which has protected variety of herbs and original form of Kurdish culturel values until today. The study has three main parts. In the first part, the historical origin of folk medicine is emphasised. Also, modern folk medicine, the role of women in this area and Kurdish folk medicine are stated in the same part. In the second part, herbs and practices, applied in Rindik (Geçimli) village for healing, are figured. In the third part, we handle the beliefs related to healing.