Fen bilgisi öğretmen adaylarının gaz kanunları ile ilgili kavram yanılgılarının dört aşamalı test ile belirlenmesi
Determination of misconceptions of science teacher candidates about conception of gas laws by four-tier test
- Tez No: 560590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gas Laws, Four-Tier Test, Misconception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Gaz kanunları, gazlar konusu içerisinde yer alan ve öğretmen adaylarının öğrenmekte zorlandıkları kimya konularındandır. Bu çalışma ile Fen Bilgisi öğretmen adaylarının gaz kanunları ile ilgili kavram yanılgılarının dört aşamalı test kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Fen Bilgisi öğretmen adaylarının gaz kanunları konusundaki kavram yanılgısı, bilimsel bilgi ve bilgi eksiklikleri oranlarının tespit edilmesi de hedeflenmiştir. Bu çalışmada, betimsel araştırmalardan biri olan tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçları gerçekleştirmek için 12 adet dört aşamalı test sorusundan oluşan“Gaz Kanunları Konusunda Kavram Yanılgıları Testi”geliştirildi. Geliştirilen test, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Konya'da bir üniversitenin Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 1. sınıfında öğrenim gören 74 öğretmen adayına uygulanmıştır. Testin her bir aşamasına verilen cevaplar“1”ve“0”rakamları kullanılarak kodlanmıştır. Bu kodlama sonucunda öğretmen adaylarının her bir soru için bilimsel bilgi, kavram yanılgısı, pozitif yanlış, negatif yanlış ve bilgi eksikliklerinin yüzdelik ve frekans değerleri hesaplanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda gaz kanunları konusunda 45 farklı kavram yanılgısına ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının gaz kanunları konusunda bilimsel bilgi oranlarının yetersiz olduğu ve bilgi eksiklikleri oranlarının yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kavramlar: Gaz Kanunları, Dört Aşamalı Test, Kavram Yanılgısı
Özet (Çeviri)
Gas laws is a chemistry subject, which is included in the subject of gases and which pre-service teachers have difficulty in learning. The purpose of the present study is defining pre-service science teachers' misconceptions related to gas laws using a four-step test. Another purpose of the study is defining pre-service science teachers' misconceptions, scientific knowledge and the level of their lack of knowledge related to the subject of gas laws. The present study utilizes screening method, which is a descriptive research method. In accordance with the purposes of the study,“Gas Laws Misconceptions Test”, consisting of 12 four-step multiple option test items was developed. The developed test was administered on the total of 74 pre-service science teachers who studied at the first class of Department Science Teaching Faculty of Education in a university in Konya in 2017-2018 academic year. The responses to every step of the test were coded using“1”and“0”numbers. With this coding, pre-service teachers' scientific knowledge, misconception, positive error, negative error and lack of knowledge were calculated for each item in percentages and frequency values. According to the findings of the present research, 45 different misconceptions related to gas laws subject were detected. Additionally, it was found that pre-service teachers' scientific knowledge of gas laws subject was insufficient and the rate of lack of knowledge was high.