Zihinsel özürlü çocuklarda çinko-bakır düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 5606
  2. Yazar: SEVİLAY GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel özürlü çocuklar, hiperakti- vite, çniko ve bakır düzeyleri, Mentally retarded children, Hyperactivity, Zinc and Copper levels
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Bu çalışmada 40 'ı hiperaktif olan 110 sihinsel özürlü çocuğun saç ve kandaki çinko ve bakır düzeyleri 77 normal çocuğunki ile karşılaştırıldı. Kan ve saçta çinko düzeyi hi peraktif olanlarda daha çok olmak üzere zihinsel özürlü ço cuklarda düşüktü. Serum bakır düzeyi ise yine hiperaktif olanlarda daha fazla olmak üzere zihinsel özürlü çocuklarda yüksekti. Bu sonuçlar özellikle hiperaktif olan zihinsel özürlü çocuklarda çinko tedavisinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hair and serum zinc and copper levels of 110 mentally retarded children, of 40 were hyperactivite, and 77 normal children were determined. The mean hair and serum zinc levels were lower, especially in hyperactive children than those of normals. Where as the mean serum copper levels were higher It was concluted that mentally retarted children should be supplemented with zinc sulfate.